Címlap Arc Olvasókönyv a...

Olvasókönyv a jövőről azoknak, akik TÉNYLEG önállóan akarnak gondolkodni, túl a kánonon, és érdekli őket a valóság!

Figyelmeztetés: az önálló vélemény az ifjú városlakó számára ma stratégiai kockázattal jár!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez itt a konformizmus kora. A sokszínűség zászlaja alatt globális monokultúra épül, amelyben minden iskolázott embernek ugyanazt kell gondolnia tudományról és vallásról, ökológiáról és technológiáról, nemzetről és nemzetközi kapcsolatokról, a helyes és üdvös életmód mibenlétéről.

Az önálló vélemény az ifjú városlakó számára ma stratégiai kockázattal jár.

Ez az olvasókönyv azoknak a fiatal magyaroknak szól, akik ambiciózusak, kíváncsiak, és a fontos kérdésekben nem fogadják el a vákuumcsomagolt válaszokat” – szól annak az új könyvnek az ajánlója, amelynek szerzőjét, Böszörményi-Nagy Gergelyt (BNG), élőben lehetett kérdezni Pécsett.

Állítás és cáfolat

A Nonkonform – A jövő olvasókönyve nem csak tartalmában érdekes, friss és ritka, hanem megjelenésében is pont ugyanennyire izgalmas. Négy fiatal illusztrátor is dolgozott a könyvön BNG-vel, teljesen szabadkezet kaptak a fejezetek vizuális illusztrálásában.

A könyv fejezetei jól ismert állításokra, tézisekre, kijelentésekre fókuszálnak, melyeket aztán mind egy szálig át is húzza a szerző, hogy olvasmányélményein keresztül kifejtse ennek okait.

Ezek az olvasmányélmények nem benyomások, érzetek, hanem olyan, gyakran világhíres szerzők

alaposan és tényekkel megtámasztott – akár tudományos alaposságú – munkái, amelyek rendesen eltérnek a kánontól, és szembe mernek menni, sőt meg merik kérdőjelezni az általánosan, vagy a mainstreamben elfogadott (konform) téziseket. Mégpedig sikerrel!

Kockázatosabb, de szabad

– Én azokat tartom nonkonform személyiségeknek, akik nem ijednek meg attól, ha azt veszik észre, hogy mást gondolnak egy csomó mindenről, mint ami a fősodoratú nyilvánosságban az elfogadott nézet; és intellektuális, szellemi értelemben szabadok – mondta a Pécs Aktuál kérdésére Böszörményi-Nagy Gergely, aki hozzátette:

„Az, aki a konformista utat választja magának, például az anyagiak vagy a karrier miatt, az lemond a szabadságáról”.

– Vannak területek, ahol szinte lehetetlen szemben úszni az árral. Ilyen például egy nemzetközi, globális multicég, mert ezekben az ott uralkodó társadalmi, ideológiai narratívát kell követnie mindenkinek. Vagy ilyen manapság az EU intézmények világa is, de – ahogy azt írom a könyvemben is – a tudomány területe is sok esetben, ahol szintén esélytelen a fősodorral ellentétesen eredményt elérni, mert egyszerűen ezek az eredmények nem jelennek meg, nem kaphatnak publicitást, akár évtizedekig – magyarázza BNG. – Tehát elég kevés olyan terület marad, ahol a nonkonform személyiséggel az ember beférhet. De azért van! Az egyik ilyen a vállalkozások területe, ahol a teljesítménynek még mindig nagyobb szerepe van, mint az, hogy ugyanazt gondolod-e, mint a főnökeid. Ezért bátorítok minden fiatalt, hogy saját vállalkozásban gondolkodjanak, olyan munkájuk legyen, ahol ők maguk lehetnek a saját főnökeik, mert ott a saját világképüket szabadon képviselhetik és élhetik meg – tette hozzá.

Nincs miért aggódni?

Böszörményi-Nagy kérdésünkre elárulta, nem fél és nem tart a jövőtől, nem is aggódik különösebben miatta a manapság jellemző ultraszélősőséges és hamis, torz uralkodó társadalmi divatok ellenére sem, de ebben az is segíti, hogy hívőként bízik Istenben.

Elsősorban a fiataloknak, pályakezdőknek írtam ezt a könyvet, de mindenkinek szól, aki szeretne tényleg gondolkodni, és önmaga kialakítani a véleményét, nézőpontját, tehát szeretne valóban szabad lenni.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok olyan pályát és karriert válasszanak, ahol értéket teremtenek, és azt kívánom, hogy olyan helyen kössenek ki, ahol felvállalhatják a személyes nézeteiket, véleményüket akkor is, ha ezek nem felelnek meg az uralkodó világtrendeknek – mondta el zárásul Böszörményi-Nagy Gergely.

Hamis mítoszok, népszerű közhelyek: a generációnkat lebénító konformizmus. A Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója és a MOME alapítványi elnöke Böszörményi-Nagy Gergő minden tekintetben árral szemben úszik. Fáradhatatlanul fektet a jövőbe, 2020-ban még Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntették az ország innovációs ökoszisztémájának fejlesztéséért. Legfrissebb missziója részeként olyan szerzők műveit rendezte olvasókönyvbe, akik hozzá hasonlóan nem félnek szakítani a széles körben bevett véleménnyel, legyen szó hit és tudomány, többség és kisebbség, nők és férfiak kapcsolatáról, az éghajlatváltozásról vagy éppen a mesterséges intelligenciáról. Az új kötet, amely megbízható iránytűként készít és kísér minket a bizonytalannak tűnő jövőbe,