Címlap Tudomány Pécsen tartan...

Pécsen tartanák a legtehetségesebb fiatalokat, de nem állnak még nyerésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lapunk is beszámolt róla, de az országos sajtót is bejárta a hír, hogy a Pécsi Tudományegyetem 2025-től kezdve a lehetséges 70-ből mindössze 10 pluszponttal támogatja azokat a diákokat a felvételinél, akik a Mathias Corvinus Collegium képzéseiben, programjaiban tanultak korábban középiskolájuk mellett, és szeretnének a PTE-n továbbtanulni. A sajtó egy része ezt úgy tálalta, hogy „nem adnak a ‘Fidesz káderképzőjéért’ maximális pontot, mert ez sem a diákoknak, sem az egyetemi tanároknak nem tetszik”.

A valóság azonban ebben az esetben is ennél a képnél jóval árnyaltabb!

A hétvégén a PTE megerősítette a Telexnek, hogy szeptember 22-én a szenátus úgy döntött, „a PTE központilag szabályozta, hogy a ‘Tehetséggondozó programokon történő részvétel’ alapján maximum 10 intézményi pont adható”. A többletpontokat a 2025. évi általános felvételi eljárástól kaphatják majd meg a fiatalok. A kari autonómiával élve, a következő karok éltek ezzel a lehetőséggel: ÁJK, BTK, ETK, KPVK és MIK. Összevetve a többi jogcímen szerezhető intézményi pontokra vonatkozó egyetemi szabályozással, ezt a 10 pontot tartotta az egyetem vezetése reálisnak” – írták.

Könnyen belátható, hogy a PTE érdeke az kellene, hogy legyen, hogy a legtehetségesebb, legszorgalmasabb és legjobb diákokat sikerüljön „behúznia”; erre kellene törekedniük minden lehetséges módon. Most úgy fest, mintha az MCC-ből érkező diákokat nem díjaznák különösebben, ami komoly hibának tűnik.

Amint azt megtudtuk az MCC pécsi illetékesétől, a Mathias Corvinus Collegium teljes mértékben tiszteletben tartja az egyetemek autonómiáját, a felvételi során alkalmazott pluszpontok megállapításának tekintetében is.

– A Pécsi Tudományegyetem és az MCC között folyamatos és kiváló a szakmai párbeszéd.

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben nincs új megállapodás a pluszpontok számának tekintetében

– szögezte le a Pécs Aktuálnak Erdei Krisztán, a pécsi MCC vezetője.

Azok a kiemelten tehetséges diákok, akik elvégzik az MCC középiskolás programját az iskolai tanulmányaik mellett rengeteg plusz tanulási munkaórát, kurzusokat, délutáni és hétvégi képzéseket teljesítenek, rendkívül magas szinten idegennyelvi tanfolyamokat végeznek el és külföldi tanulmányutakon vesznek részt. E többletmunka és -tudás figyelembevétele egy felvételi eljárásban szakmailag teljes mértékben megalapozott – magyarázta a vezető.

Az MCC célja az – és bíznak benne, hogy a PTE célja is ez -, hogy a legtehetségesebb diákok az MCC tehetséggondozó képzéseit, majd a pécsi egyetemet válasszák, és tudásukkal később gyarapítsák a várost, illetve az országot.

Erdei Krisztián kijelentette, az a céljuk, hogy minél több tehetséges, szorgalmas, okos és nagy tudású fiatalt tartsanak Pécsett, akik évtizedeken át segíthetik várost – közvetve, vagy közvetlenül. Ugyanakkor ez nem kényszer, mivel ugyanúgy segítik a diákjaikat külföldi lehetőségekkel is, így akik külföldön kamatoztatnák tudásukat, megtehetik. Mivel azonban az alapítvány nyíltan vállalja és támogatja a nemzeti, patrióta és modern konzervatív szemléletet, minden tehetségnek örülnek, aki marad és itt alapít családot, épít karriert.

Az más kérdés – de ez már nem túlmutat az MCC-n -, hogy egy komolyan leszakadó város, mint Pécs, ahol egyre zsugorodnak a gazdasági lehetőségek, mennyire képes megtartani a tehetségeit. Tehát egyelőre úgy néz ki, vesztésre állnak azok, akik marasztalnák a fiatal tehetségeket Pécsen, persze ez idővel változhat majd.

Az egyetemek versenyében számítanak a pluszpontok

Lapunk más forrásokból egyébként úgy tudja, hogy az MCC-nek (mint országos szervezetnek) igazából teljesen mindegy az egyetemi pluszpontok kérdése, ez ugyanis nem a szervezetet erősíti, hanem az egyetemeknek lehetne egy újabb eszköze arra, hogy kedvezőbb feltételekkel csalogassák magukhoz azokat a fiatalokat, akik jelentős plusz időt és extra energiát fordítanak éveken keresztül a saját képzésükre, és arra, hogy még mélyebb tudást szerezzenek. A szegedi egyetemen például 20 plusz pontot adnak az MCC-seknek a felvételinél, vagyis a pécsi duplájára számíthatnak – így máris egy érvvel több szól az SZTE mellett.

Vagyis a pluszpontok az egyetemek közötti verseny részei.

(Borítóképünk forrása: UnivPécs/Csortos Szabolcs)