Címlap Arc Óriási! A vil...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A karácsonyi ünnepkör január 6-án zárult, de Tóbiás Krisztián nappalijában még most is áll a fa, 1300 darab dísszel. Nem véletlen! Az 56 esztendős férfi megszállottan gyűjti a világ legizgalmasabb, legegyedibb és legidősebb csecsebecséit.

200 esztendős az egyik legidősebb darabja

Tóbiás Krisztián és az 1300 dísszel ellátott fájuk

Tóbiás Krisztián ha nem karbantartóként dolgozik, akkor karácsonyfadíszeket szemléz, vásárol, rendez és árusít. Kollekciója 11 ezer darabra rúg, de a pontos számmal még ő sincs tisztában. Az 56 éves villányi férfi szenvedélye 19 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megvette az első darabot, majd egyszerűen nem bírt leállni.

– Gyermekkoromban mindig édesapámmal díszítettem a fát, amíg anyu főzött. Olyan időszak volt ez a gyermekkoromban, ami felnőtt koromra is beakadhatott. Valószínű innét ered a díszek iránti szeretet – kezdi Tóbiás Krisztián.

Orosz, lengyel, cseh díszek tömkelege

A gyűjtemény másik nagy büszkesége, ez a karácsonyi asztalközép. Ez az 1920-as 30-as években készült. Érdekessége, hogy minden egyes darabja üvegből készült és még működik

– A díszek 99 százaléka üvegből készült, de ha korban haladunk előbbre, akkor van vattából, majd szárított, aszalt gyümölcsből készült dísz is. Az egyik legidősebb díszem 200 esztendős. Egy ásatáskor került elő Szibériából, egy munkatáborból. Ezt aukción szereztem be – mondja Krisztián.

Már ismerik Krisztiánt a piacon, szólnak neki, ha van izgalmas darab

Ez az 1920-as években készült, úgynevezett gablonz-i jellegű díszekkel, illetve leoni dróttal rögzített papírfigurákkal ellátott, házi készítésű dísz

– Nemzetközileg is ismernek már – meséli mosolyogva Krisztián. Ha szólnak és olyan a csomag, akkor van, hogy egyszerre többet is veszek. Most Lengyelországból érkezett például 40 darab. Jelenleg ezeket a ház két szobájában tartom – mondja.

Évről évre szisztematikusan készül a Tóbiás család óriás fája

– A több ezer darabból álló gyűjteményről fotóalbumom is van. Amikor elérkezik a karácsony, akkor szisztematikusan díszítjük fel a fánkat. Az idei, azaz 2023-as fánk még áll, de amikor már nagyon hullik leszedjük. Idén egy picit mindenből került rá – részletezi Krisztián, aki hozzáteszi: nagyon sok kategóriára lehet osztani a díszeket, hiszen országok, korok, fajták és akár gyártók szerint is meg lehet ezeket különböztetni.

Krisztián magángyűjteménye a világ negyedik legnagyobbja lehet (hivatalos adat erre vonatkozóan nincs – a szerk.). Amerikában, Ukrajnában és Oroszoroszágban vannak még nagy gyűjtők, akik 30-40 ezer darabos kollekcióval bírnak.

Krisztián családja megszokta már, sőt a feleség is gyűjtő lett

– A lányom tudomásul vette a hobbimat, a feleségem pedig mindig lecsap a legszebb darabokra. Egyszerűen megszokták már, hogy nálunk kicsit mindig tovább van karácsony – nevet Krisztián.

A legértékesebb dísz egy repülő forma. Erről a gyűjtők tudták, hogy létezik, de csak nemrég került elő

Ebből a repülőből egyetlen egy van a világon és az Tóbiás Krisztiáné

– Ezt a több mint 70 éves repülőgépet egy játékkiállításra készítették. Egyetlen egy darab készült belőle, aztán az államosítás során ez a repülőgép eltűnt, majd négy évvel ezelőtt bukkantam rá egy aukción. Gyűjteményem egyik ritka kincse ez, amit többször meg akartak venni tőlem, de sosem adtam el.

Egy állandó kiállítás lenne a cél

Krisztián nemcsak gyűjti, hanem kutatja is a karácsonyi ünnepkör, valamint a díszek eredetét, származását. Valamint minden karácsonyhoz köthető kiegészítőt is gyűjt, hogy a díszek bemutatásakor eredeti , korhű környezetet biztosítson, így minden látogató kicsit vissza repülhet az időben

Az egyedülálló gyűjtemény jelenleg csak vándorkiállítások alkalmával csodálható meg. Tóbiás Krisztián célja viszont az, hogy legyen egy állandó helye a muzeális daraboknak is.