Címlap Arc „Sosem ...

„Sosem feledjük, ahogy sétált asztalról asztalra” – Elhunyt Maszler József, a Tettye Vendéglő alapítója

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 15-én elhunyt Maszler József, a város egyik legnépszerűbb vendéglőjének alapítója és tulajdonosa. Szerettei megrendülve búcsúznak tőle.

Szerető férj, apa és nagypapa volt. Életét a családján kívül a vendéglátásnak szentelte és a vendégek végtelen szeretetének.

Azt írják, a Tettye Vendéglő megnyitása 1986-ban egy beteljesült álom megvalósulása volt számára. Minden egyes perc, amit ebben a szakmában tölthetett, öröm és kihívás volt számára.

Sosem feledjük, ahogy sétált asztaltól asztalig, és mindenkihez volt pár kedves szava. Leírhatatlan a hiány és az űr, amit maga után hagyott.

A Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara egy korábbi interjúval emlékszik vissza a vendéglősre. Ebben azt írják:

A Tettye Vendéglő nem csak konyhájáról nevezetes: igazi vendéglátás zajlik itt, hiszen Maszler József tulajdonos és családja akkor elégedett, ha a náluk étkezők is azok. Talán nem túlzás a vendéglőt a tulajdonos életművének nevezni.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben Életműdíjat adományozott Maszler Józsefnek, hiszen munkásságával maradandót, példaértékűt alkotott a gazdaság területén. Az indoklás szerint a szó legnemesebb értelmében vendéglátós Maszler József középiskolai tanulmányai után egy iskolai felhívásnak köszönhetően szerzett felszolgálói képesítést. Először az Olympia étteremben dolgozott, ahol hamar kitűnt szorgalmával és főpincér lett. Hamarosan önálló egység vezetésével bízták meg. Elismerték vezetőként is, így az akkori Vendéglátó-ipari Vállalat ajánlatát elfogadva a gyengén működő Tettye étteremhez került. Felelősséget érezve a gyönyörű kerthelyiség hangulatának megőrzéséért is, egy igazi svábos jellegű vendéglő létrehozása volt a terve. A megvalósítás tökéletesen sikerült, a vendéglőt ma is a legnépszerűbbek között tartják számon. Maszler József aktívan részt vett a tanulók gyakorlati oktatásában és nevelésében is.

– Gyermekként még nem szerepelt az álmaim között a vendéglátás. Véméndi kisgyerekként egészen más területek tűntek vonzónak. Pécsi középiskolai éveim alatt találkoztam először a lehetőséggel, egy akkori barátom ajánlására és bátorítására jelentkeztem a vendéglátóipari szakiskolába. Nagyon hamar megszerettem a szakmát és felfedeztem a benne rejlő lehetőségeket. Ott és akkor fogalmaztam meg magamban első ízben vendéglátós álmokat. A célom és vágyam az lett, hogy saját és sikeres üzletet vezethessek, ahová szívesen járnak a vendégek és mindig szeretet veszi körül őket. Igen, sikerült. A teljes írás itt olvasható el.