Címlap Balhé Költségvetési...

Költségvetési csalás miatt nyomoznak, amiért 21 milliót fizetett a pécsi városvezetés egy baráti cégnek

Pedig a munka el sem indult!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Furcsa kifizetés történt Pécsen: a városvezetés összességében több mint 21 millió forintot fizetett ki egy cégnek, amely végül el sem kezdte a munkát. Az érintett cég egyik tulajdonosának lánya a pécsi DK-iroda vezető munkatársa, és egyben Péterffy Attila képviselőjelöltje is. Nem utolsó sorban pedig a DK-s alpolgármester személyi referense, illetve egy bizottsági elnök élettársa.

Az úgynevezett „Magyarürögi vízfolyás rendezése tárgyú projektről” van szó, amelyben 2020-ban kötött vállalkozói szerződést az önkormányzat a kivitelező céggel.

A PROJEKT ÉVEKIG ÁLLT, VÉGÜL EL SEM INDULT, EGY KAPAVÁGÁS SEM TÖRTÉNT A TERÜLETEN,

az önkormányzat ugyanis inkább lefújta az egészet. Végül 2023-ban – miután a városvezetés is elismerte, hogy nem történt meg a munkaterület átadása sem, szakértőkre hivatkozva – mégis fizettek több mint 21 milliót a vállalkozónak. 14,6 milliót kártérítés címén, 6,5 milliót pedig anyagbeszerzés miatt.


Az ügyről itt írtunk részletesen:


Bár az ügyet heves szócsata kísérte korábban több alkalommal is a pécsi közgyűlésen, végül a Tiszta Kezek Frakció volt az, amely feljelentést is tett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy elrendelték a nyomozást, ami összeférhetetlenség miatt Kaposvárra került át, mert a Baranya Vármegyei Rendőrfőkapitány, hivatalából adódóan, munkakapcsolatban áll Péterffy Attilával.

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Frakció vezetője most arról tájékoztatta lapunkat, hogy

immár hivatalosan a NAV nyomoz az ügyben, mégpedig költségvetési csalás gyanújával.

Akad azonban egy további csavar is az ügyben. Még mielőtt azt bemutatnánk, a nyomozásról szóló hivatalos értesítés itt olvasható, részletes indoklással (az oldalak nagythatóak kattintással):


Duplacsavar: a vállalkozó lánya Péterffy jelöltje

Zajlik a munka…

Hencsei Zsolt, a Tiszta Kezek képviselője szerint van egy érdekes „bukéja” még ennek az erősen kérdőjeles kifizetésnek, mégpedig az, hogy az érintett vállalkozó lánya (nevelt lánya egészen pontosan – a szerk.), Takács Lilla, Péterffy Attila képviselőjelöltje is egyben a 6. számú választókerületben.

– Annak a gyanúja is felmerül jelen esetben, hogy

ilyen és ehhez hasonló kifizetésekkel, közpénz tízmilliók átcsatornázásával képezhettek kampánypénzt ennek a fiatal lánynak, és a többi jelöltnek is.

Vizsgáljuk ezt a lehetőséget is, és az eddigi információk arra utalnak, hogy jó helyen tapogatózunk – magyarázta Hencsei.

Takács Lilla egyébként nem teljesen újonc, hiszen évek óta dolgozik a Városházán: ő a DK-s alpolgármester, Zag Gábor személyi referense, és a Demokratikus Koalíció irodavezetője is volt.

Zag Gábor és Takács Lilla (Fotó: Facebook)

Mindezek mellett Takács Lilla az egyik – szintén nyomozással terhelt ügyben érintett – bizottsági elnök élettársa is.

UPDATE: Már nem csak a NAV nyomoz