Nyomozást indított a rendőrség a HACS pécsi igazgatójának öngyilkossága után!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy hónapja ugrott a mélybe a 32 éves fiatalember, de hagyott egy búcsúlevelet. Nem kizárt, hogy ebben olyanokat írt le, amelyek miatt nyomozás indult.  A haláleset körülményeit ugyanis pontosan tisztázta a rendőrség, ott nem merült fel bűncselekményre utaló jel. 

Egy hónappal ezelőtt három emeletet zuhant egy fiatal férfi a Baranya Megyei Önkormányzatnak is helyet adó épület belső lépcsőházában. Öngyilkos lett, azonnal meghalt. A tragikus esetről részletesen is írtunk akkor; majd leközöltük a megyei önkormányzat részvétnyilvánítását is, hiszen Haffner Tamás a munkatársuk volt.

Amiről akkor kegyeleti okok miatt, és mert nem tudtuk megerősíttetni hivatalos forrásból, nem írtunk, hogy a 32 éves fiatalember

hagyott egy részletes búcsúlevelet is. Információink szerint ennek elolvasása után a rendőrség a saját, személyes számítógépét és a céges gépét is lefoglalta.

Haffner Tamás a pécsi Helyi Akciócsoport (HACS) egyesület igazgatója volt.

Milliók, pályázatok, avagy mi az a HACS?

2016. május 25-én alakult meg a Pécsi Helyi Közösség. A Közösség alakuló ülésén jelen lévő személyek megalakították a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesületet a Pécsi Helyi Akciócsoport működtetésére” – olvasható a szervezet honlapján. A szervezet igen bőséges céljairól bővebben ITT lehet olvasni, de ezek között szerepel “az Európai Uniós pályázati lehetőségek, a pályázatok széleskörű megismertetése és kihasználásának támogatása, az Európai Uniós források helyi felhasználásának elősegítése. A város lakói életminőségének javítása, ehhez a források felkutatása és kihasználása. Térségi gazdaságfejlesztő és közösségfejlesztő programok kidolgozása és megvalósítása“.

A HACS alapító tagjai Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a METIS-Hungária Kft., a Pécsi Kulturális Központ, a MyPro Consulting Kkt., a Pécsi Amatőr Szabadidősport Egyesület-Fittbike SE, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesülete, az Apáczai Óvoda és ÁMK, a Free Mobility Egyesület a Mozgássérültek Szabadabb Mozgásáért, a RÁNA Nonprofit Közhasznú Kft., a Sopianae Kulturális Egyesület, a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete is részt vett – írják az oldalon.

Az egyesület több tíz, esetenként százmilliós nagyságrendben rendelkezhetett különféle pályázatok felett. Haffner ugyan az egyesület munkaszervezetének igazgatója volt, de aláírási jogkörrel egyszemélyben nem rendelkezett. Vagyis az elnökség jóváhagyása nélkül semmiben nem tudott dönteni.

Az egyesület legfontosabb vezetői jelenleg Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke és Molvay Róbert.

Haffner tragikus és hirtelen halála után számos pletyka és híresztelés indult el Pécsett. Hogy ezeket ellenőrizni tudjuk, a rendőrséghez fordultunk hivatalos információkért. Először csak igen rövid választ kaptunk, de miután megismételtük a konkrét kérdéseket további információkkal kiegészítve, a rendőrség valamivel bővebb reakciót küldött.

Nyomozást indítottak

A rendőrség második válaszából kiderül, hogy nyomozást indítottak, de nem a haláleset miatt; ott ugyanis megállapították, hogy öngyilkosság történt és “bűncselekmény gyanúja nem merült fel”. “A közigazgatási hatósági eljáráson túl

az összes körülményt vizsgálva a Pécsi Rendőrkapitányság információs adat vagy rendszer megsértése miatt nyomozást rendelt el”

– közölték érdeklődésünkre, de ennek részleteiről már “a nyomozás érdekeire való tekintettel” nem adtak bővebb tájékoztatást.

Mit vizsgálhatnak?

Az “információs rendszer vagy adat megsértése” Magyarországon a Büntető Törvénykönyv XLIII. fejezetében (Tiltott adatszerzés és az információ rendszer elleni bűncselekmények), a 423. §-ban meghatározott egyik bűncselekmény. Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – szól a hivatalos paragrafus.

Jogi szakértőink szerint a rendőrség most annyit közölt magyarra fordítva a jogi nyelvet, hogy

vizsgálják a fiatalember számítógépeit, mert azokban bűncselekményre utaló jeleket fedeztek fel.

Hogy ezek mik lehetnek, arról viszont egyelőre nem adtak felvilágosítást.

Nem a Windows jogtisztaságát nézik

Jogi szakértőink szerint a nyomozók nem azt vizsgálhatják, hogy jogtiszták voltak-e az operációs rendszerek. Azt gyanítják, hogy a búcsúlevélben olyan információk lehettek, amelyek szükségessé tették a lefoglalást, majd a vizsgálatot, illetve a nyomozást. Hogy ezek mik lehetnek, azt egyelőre nem tudni.

Hirdetés
Előző sztori

Életet mentett a pécsi lány, pedig csak ebédelni ugrott ki

Következő sztori

FONTOS! Marad a maszk a pécsieken!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1