Címlap Balhé Totális kudar...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

100 millió forint közpénzt fizettek ki eddig egy szűk ügyvédi körnek Pécsett az ellenzék szerint, de minden jel arra mutat, hogy nem sok eredménye van az úgynevezett „átvilágításoknak”, vagy „elszámoltatásnak”, mivel csaknem két és fél év alatt

egyik ügyből sem lett vádemelés: sorban szűnnek meg az állítólagos ügyek bűncselekmények hiányában.

Pécs polgármestere ugyan már nem először, de ezúttal nyilvánosan is nekitámadt a nyomozóhatóságnak; NER-rendőrségnek titulálva a nyomozókat saját közösségi oldalán. Pont úgy, ahogy azt a Pécs Aktuál korábban megjósolta.

Péterffy Attila látszólagos dühét most az válthatta ki, hogy a legtöbbet kommunikált, a Pécsi Vagyonhasznosító előző vezetésével szembeni feljelentések ügyében megszüntette az évekig tartó nyomozásokat a rendőrség. Így a nyomozók szerint nem történt bűncselekmény: az Aranyhajó hotel ügyében, az úgynevezett „központi menza” telkét érintő ügyben és más, korábban komoly külsőségek mellett kommunikált ügyekben sem.

Péterffy Attila szerint az, hogy a rendőrség nem talált bűncselekényre utaló jeleket, azt mutatja, hogy „sem tisztességes, sem megalapozott eljárásokra nem számíthatunk, ez pedig alapjaiban kérdőjelezi meg a jogállami rendet„. (…)

Meggyőződésem az is, hogy egy valódi demokráciában ilyen módon nem lehet nyomozást megszüntetni. Ez a lépés alapjaiban rengeti meg minden jóérzésű pécsi és magyar ember jogállamba vetett hitét. Hiszen mit üzen ez az eljárás ma Magyarországon azoknak, akiket jogsérelem ért, akiket megkárosítottak, és a rendszertől, az igazságszolgáltatástól várják a megoldást? A pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása magas szakmai színvonalon folyt és zajlik ma is, van mögötte struktúra, szakértelem és alaposság. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki részt vesz benne” – írta a polgármester. Hozzátette: „természetesen nem hátrálnak meg, ezúttal sem, a megszüntetés ellen panasszal fognak élni”.

Péterffy Attila korábban zárt ajtók mögött, szűk körben ismerte el, hogy a különféle feljelentések nem fognak megállni a rendőrség előtt,

ezért arra készülnek (majd), hogy úgynevezett pótmagánvádas eljárásokat indítsanak. Ezeket viszont jogi szakértőnk szerint a bíróság legtöbbször visszautasítja ilyen esetekben, különösen akkor, ha a nyomzóhatóság sem talált bűncselekményt. Ráadásul korábban éppen Bodnár Imre, az átvilágítások vezetője nyilatkozta azt, hogy kiemelt ügyészi felügyelet mellett folyó nyomozásokról volt szó legtöbbször; vagyis az ügyészséget folyamatosan tájékoztatnia kellett a rendőröknek korábban – nem járhattak el pusztán saját hatáskörben. Így még kisebb az esélye, hogy az önkormányzat (vagy egy-egy cége) valamit bizonyítani tudjon, amit egy megerősített nyomozás nem tudott feltárni, vagy pont hogy azt tárta fel: nem történtek bűncselekmények.

Lapunknak több, korábban megvádolt vezető azt nyilatkozta egyébként, hogy

az önkormányzat (vagy egy-egy cége) rendkívül egyoldalú dokumentációt csatolt csak rendre a feljelentések mellé, amelyek nem fedték fel a teljes körülményeket. Ők arra tippeltek, hogy egyerészt a nyomozóhatóság befolyásolása lehetett a céljuk, de leginkább az, hogy sikerüljön elindítani a nyomozásokat, amelyeket aztán hosszasan és szaftosan lehet majd kommunikálni. Ezzel pedig fent lehet tartani azt a látszatot, hogy folyik az „elszámoltatás”, mert bűncselekmények tucatjai történtek az előző városvezetés idején.

Ez a narratíva borul folyamatosan az elmúlt időszakban azzal, hogy a megvádolt szereplők a szerintük egyoldalú dokumentáció mellé immár odateszik a másik oldalt is.

Keressük a bevádolt, és most tisztázódott vezetőket, mert kíváncsiak vagyunk az ő álláspontjukra is. Amint sikerül elérnünk őket, és nyilatkoznak is, frissítünk vagy új cikket írunk majd.

UPDATE: Felelnie kell Péterffy Attilának és ügyvédeinek is – közölték

Elértük a korábban bevádolt, érintett vezetőket, ügyvédet is. Azt kérték, reakciójukat változtatás nélkül közöljük. Íme:

Álláspontunk szerint a pécsi városvezetés – egy jól behatárolható ügyvédi-tanácsadói kör segítségével és hathatós közreműködésével – tisztességes vezetőket, szakembereket próbált politikai érdekből megvádolni, ellehetetleníteni és mind erkölcsileg, mint szakmailag lejáratni nagy nyilvánosság előtt. Mára kiderült: alaptalanul vádaskodtak ezen szakemberekkel szemben.

Ez az álságos magatartás azonban nem maradhat jogkövetkezmények nélkül, ezért felelniük kell azoknak, akik az elemi szabályokat felrúgva segédkeztek tisztességes emberek ellehetetlenítésében, boszorkányüldözésében.

Ahogy azonban korábban is, úgy most sem a sajtón keresztül szeretnénk üzengetni, mint, ahogy ezt tette évek óta és teszi most is a pécsi városvezetés, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy befolyásolja a közvéleményt. Ezért egyelőre csak egyetlen dolgot kívánunk megerősíteni és világossá tenni:

jogi eljárásban kell magyarázatot adniuk a feljelentőknek arra, hogy miért nem csatoltak olyan iratokat az eljárásban, mely iratok bizonyítottan a rendelkezésükre álltak, és az eljárás szempontjából fontos és különös jelentőséggel bírtak. Vagyis számot kell adniuk majd arról, miért akarták megtéveszteni a nyomozóhatóságot az eljárás során!

Úgy hisszük, ebben az eljárásban lehetőség lesz kibontania polgármester úrnak is a bíróság előtt a „ a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágításának szakmai színvonalát, az átvilágításban részt vevők szakértelmét és alaposságát” és nem utolsó sorban pártatlanságát is.