Címlap Baranya Kincsei Ezernyi íz Ba...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fűszeres stifolder, aranysárga méz, vörösen izzó bor, aranyló cirfandli, zöldellő medvehagyma, gömbölyödő gőzgombóc, vidáman habzó sör, gőzölgő halászlé. Csak néhány íz és illat, amiket csak mi, baranyaiak érthetünk igazán, szívvel és lélekkel egyaránt. Gyere velünk a virtuális kóstolásra, a mi varázslatos Baranyánk tájain.

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat vármegyénk értékeinek kreatív és látványos bemutatására hívta a helyi filmkészítőket. Hogyan látja egy baranyai filmes otthonunk legszebb tájait, néphagyományait, gasztronómiáját vagy éppen épített örökségeit? Az elkészült tematikus kisfilmek látványos képekkel ragadják meg a nézők figyelmét, hogy bemutassák Baranya vármegye legszebb helyeit, emlékeit és hagyományát, amelyek szerepelnek a Baranya Vármegyei Értéktárban is.

Baranya olyan vidék, ahol nemcsak a tájnak van ezer arca, hanem az ételeknek is. A vidék lankái között a múlt, a hagyományok és az összetartozás ízei elevenednek meg. A magyar, horvát és sváb hagyományok lépten-nyomon csalogatják nemcsak az idelátogatók ízlelőbimbóit, de a vidék szülötteinek is úja és újra gazdag ízélményeket adnak.

Baranya vármegye egyedülálló éghajlatában tapasztalható mediterrán hatás, a lankás dobság és a Mecsek helyoldalai rendkívül kedvező feltételeket teremtettek a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek. Az egyedülálló villányi vörösek vagy az aranyló cirfandli, mind méltán népszerű különlegességei a vidéknek. A több mint száz éves hagyományra visszatekintő pécsi sörfőzés pedig a mai napig különleges ízekkel örvendezteti meg a hazai sörkedvelőket.

A folyékony élmények mellett a hagyományos ételek is nagy népszerűségnek örvendenek a vármegyében. Mi, baranyaiak tudjuk, hogy a különleges Mohácsi halászlé a főtt metélttésztával lesz az igazi, az aranyló baranyai méz a legédesebb a vidéken, tavasszal pedig páratlan ajándékot tartogat a Mecsek: közeledik a medvehagyma szezon, amikor a rügyező fák alatt fokhagymaillatba borul a zöld tenger.

A hagyományőrző ételekből sincs hiány, a legendás Fekedi stifolder, a Geresdlaki gőzgombóc és a sokac köcsögösbab egytől-egyik meghatározó ízei a vidéknek.

Itt Baranyában abból főznek az emberek, amijük van: a természet ajándékaiból, kemény munkából és egy nagy adag szeretetből. Mert mi más is lehetne a tápláló és ízletes étel, mint életet adó szeretet?

Merülj el Baranya ízeiben, kóstolóval és a képernyő előtt is!

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat nyertes pályázójának, a pécsi TSP Art Lab Kft.-nek a vármegye gasztronómiai hagyományait bemutató filmjét megtekinthetik:

A film a Baranya Kincsei pályázat részeként valósulhatott meg.