Címlap Baranya VÉGSŐ? Elbont...

VÉGSŐ? Elbontják Pécs 35 éves terepasztalát, eltűnik a gyerekek kedvence! 

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Utolsó kiállításukra készülnek a modellezők - hamarosan bezárják a sokak által szeretett és látogatott Pécsi Kulturális Központot (egykori Szivárvány Gyermekházat). Emiatt az ott helyet kapó egyesületeknek, köztük a vasútmodellezőknek is össze kell pakolniuk és el kell tűntetniük a több mint 30 éve folyamatosan épülő, országos szinten is egyedülálló terepasztalt. A legnagyobb probléma most az, hogy egyelőre nincs olyan hely, és a modellezők vezetője szerint, az önkormányzat sem segít abban, hogy újra felépíthessék a gyerekek kedvencét. Kérdés, mi lesz így a kiállítással?

A 23 négyzetméteres terepasztalt évtizedek óta építgetik a vasút szerelmesei

Magyarországon egyedülálló és Európában is ritkaságnak számít az a vasútmodell-kiállítás, ami az egykori Szivárvány Gyermekházban, azaz a Pécsi Kulturális Központban található. Most hétvégén még látható belőle valami, de azután menniük kell! A pécsi városvezetés közölte: az épület állaga miatt bezárják az épületet, ezért a modellezőknek el kell hagyniuk “otthonukat”, amit 1985 óta laknak. Csak az a baj, hogy nincs hova menni – mondják.

– A várostól egyetlen információt kaptunk, hogy semmire sem számíthatunk tőlük.

Se helyet, se pénzt nem adnak, hogy tovább tudjuk vinni azt a terepasztalt, amit 35 éve építünk. Tegyük gyorsan hozzá, mivel az épület a városé, ez a terepasztal is az övék. Hiszen mi úgy terveztük és dolgozunk rajta 1985 óta, hogy ez itt állandó  – mondja Ténai László, aki szerint ennek ellenére sem tartja fontosnak a város, hogy megmentse a terepasztalt.

– Vége 35 év munkájának, a nagy terepasztalnak. Amikor 1985-ben idejöttünk a Szivárvány Gyermekházba, mi voltunk az első bérlők. Akkor láttak bennünk a fantáziát, és elkezdtük építeni a Mecseken és sok más városban található megállót, síneket. Akkor beterveztünk mindent, sosem volt szó róla, hogy ezt el kell majd bontanunk – hangsúlyozza László. 

– Az a baj, hogy nemcsak terepasztalt építünk, hanem heti rendszerességgel gyerekeknek foglalkozásokat is tartunk. Velük mi lesz? Ez sem számít – mondja.

Heti egyszer, csütörtökönként ültek össze a gyerekek

40 év ingyen szolgálat után kicsit többet vártunk – tette hozzá.

– Az biztos, hogy a klubunk tovább fog élni, mert meg fogjuk oldani. De amit eddig „szolgáltunk”, most megszűnik létezni – zárja szavait Ténai László, aki egyúttal várja a felajánlásokat és javaslatokat. 

Egy 60-70 négyzetméteres terem megoldaná a problémát 

Ennyi szükséges ahhoz, hogy a cirka 80 millió forintot érő asztalt és eszközöket tárolni tudják.

A Városházán széttárták a karjukat, azt mondták, hogy se pénz, se lehetőség arra, hogy más helyre menjünk – mondta Ténai László.

Ebben az intézményben a most hétvégi kiállítás lesz az utolsó kiállítás

Az se szomorodjon el, aki búcsút venne a kedves klubtól, most hétvégén még látható a miniatűr világ egy része.