Címlap Egészség A pécsi tudós...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A harmadik oltás nagyon fontos, de sorozatban oltatni magunkat nem érdemes, a többségnek évente egy emlékeztető oltás lehet indokolt az őszi-téli felfutás előtt. Bele kell törődnünk, hogy a koronavírus velünk van, és időről időre kisebb-nagyobb járványokat okoz, de remélhetőleg a idővel a szezonális influenza szintjére szelídül – mondta Jakab Ferenc virológus, a PTE rektorhelyettese a 24.hu-nak nyilatkozva.

Bár emelkedik a koronavírus megbetegedések száma, a pécsi tudós szerint nincs szó „nyári hullámról”:

Nem kell már hullámokról beszélni. A vírus nem tűnik el, folyamatosan közöttünk van, itt is marad, és szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat okoz. Erről lehet szó most is.

Nyáron a többi között a meleg, az UV-sugárzás és az, hogy kevesebbet vagyunk beltéren összezárva, nem kedvez a felső légúti vírusoknak. De ettől még jelen vannak a környezetünkben, nyáron is „náthásak” lehetünk vagy elkaphatjuk az influenzát, csak sokkal kisebb rá az esély. Itt van ugyanakkor a rendkívül gyorsan terjedő, hatékonyan fertőző omikron, amely sokkal jobban kihasználja a lehetőségeket, mint a rokon, felső légúti vírusok.

Hozzájárulhat a szokatlan időpontban, nyáron tapasztalható felfutáshoz az is, hogy a jelenleg domináns vírusváltozatok sokaknál viszonylag enyhe betegséget okoznak, ráadásul megfertőződhet az is, aki akár már háromszor oltott, de esetében enyhébb a betegség lefolyása.

A legtöbbször náthaszerű tünetek jelentkeznek felső légúti panaszokkal, fejfájással, levertséggel, hőemelkedéssel, az ember könnyen hiheti azt, hogy kicsit megfázott a légkondi alatt. Egy kis torokkaparással pedig senki nem fut azonnal orvoshoz, így

nagyon sokan úgy fertőznek meg másokat, hogy sejtelmük sincs saját betegségükről.

Az interjúból kiderült, hogy a szóban forgó omikron (jelenleg a BA.4 és BA.5 variáns tűnik dominánsnak) inkubációs ideje egyébként jelentősen lecsökkent az eredeti, vuhani vírushoz képest. Korábban 10-12 nap lappangási idővel számoltunk, most azonban már 3-4 nap után jelentkeznek a tipikus tünetek. Magyarán ha valaki igazolt fertőzöttel találkozott, de öt nap múlva is teljesen tünetmentes, akkor megnyugodhat, hogy nem kapta el, és így logikusan nem is terjesztheti a betegséget.

Együtt kell élnünk vele

Ettől függetlenül nyilván nem szabad alábecsülni az omikront, főleg idősekre, legyengült immunrendszerű vagy egyéb okból fogékonyabb személyekre igenis komoly veszélyt jelent – csaknem 1500 kórházi ápolt és 54 elhunyt azért intő jel.

Továbbra is nagyon fontos hangsúlyozni: az oltásokat nemcsak a magunk, hanem a környezetünkben élők érdekében kell beadatni. Soha nem tudhatjuk, éppen kire szórjuk a számunkra csupán kis kellemetlenséget okozó vírust a buszon, munkahelyen, bevásárlás közben.

Jakab Ferenc szerint nem kellenek a 3-4 havonta beadatott emlékeztetők

Szerint ennek akkor volt értelme, amikor egy berobbanó, akut hullámot kellett mindenáron elnyomni, visszaszorítani, és ez sikerült is 2020 és 2021 folyamán. Tudomásul kell vennünk, hogy a SARS-CoV2 itt van velünk, mint az influenza, vele együtt kell élnünk a mindennapjainkat.

Tudományosan igazolt tény, hogy a 2. dózis után a 3. nagyon nagyban megnöveli védekezőképességünket: továbbra is megbetegedhetünk, de a tünetek lényegesen enyhébbek.

Viszont semmi nem igazolja, hogy a gyors egymásutánban, azaz 3-4 hónapon belül felvett 4. dózis ugyanilyen hasznos-e, és azt főleg nem, hogy érdemes-e folytatni a sort 5., 6. stb. vakcinával.

Általánosságban az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás mindenképpen indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem indokolt

– emelte ki Jakab Ferenc, de hozzátette:

  • A harmadik dózist mindenki vegye fel, ez alapvető fontosságú, rendkívül nagy mértékben csökkenti a súlyos lefolyású betegség esélyét.
  • Aki év elején kapta meg a 3. oltást, az mostanában, még az őszi-téli szezon előtt vegye fel a negyediket. Ez megfelel az évente egy ismétlőoltásnak.
  • Az idősebbek, akut betegséggel küzdők vagy akik a munkájuk során veszélyeztetettek, ugyancsak oltassák be magukat negyedszer.
  • És akkor még egyszer: három-négyhavonta állandóan védőoltásokért sorban állni nem kell, felesleges.

Ami a hosszabb távú jövőt illeti, egyelőre minden bizonytalan. A virológus úgy véli, a koronavírustól „örökre” nem fogunk tudni megszabadulni, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint velünk marad ugyan, de „visszaszelídülve”, mint a szezonális influenza vagy a nátha.

(Fotó: Csortos Szabolcs)