Címlap Egészség Készülhetünk?...

Készülhetünk? A pécsi virológus újabb veszélyekre figyelmeztet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A portfolio.hu-nak nyilatkozva egyre komolyabb veszélyt lát az országban mind jobban elterjedő invazív szúnyogfajokban Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

Súlyos, ritka betegségeket terjeszt az ázsiai tigrisszúnyog

Szerinte például az ázsiai tigrisszúnyog, ami Barcson és Budapest egyes kerületeiben is felbukkant már, súlyos, Magyarországon eddig ritka betegségeket terjesztenek.

Kemenesi Gábor és munkatársai már nyolc éve kutatják a Magyarországon jelenlevő csípőszúnyogokat, tehát jól ismeri a hazánkban is már felbukkant ázsiai tigrisszúnyogot, koreai szúnyogot és japán bozótszúnyogot is. Úgy véli, hogy a szúnyogok mellett a betegség felbukkanására is szükség van ahhoz, hogy valóban terjedhessen a kór. De szerinte ettől se lehetünk messze, mert például a chikinginya-láz Olaszországban már többször is megjelent, igaz, eddig nagy járvány nem alakult ki.

Lassan terjednek, de…

Kemenesi szerint az inváziós szúnyogok térnyerése lassú folyamat, de egyáltalán nem dőlhetünk hátra. – Egész Európában hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Szépen lassan terjednek, és egyre inkább elkerülhetetlenné válik, hogy ezek a szúnyogfajok mindenhol megjelenjenek – vetítette előre.

Megakadályozható lenne, hogy gyors ütemben emelkedjen a számuk

Kemenesi szerint azonban megakadályozható lenne, hogy gyors ütemben emelkedjen az inváziós szúnyogfajoknak a száma.

Meg kell próbálnunk a lehető legalacsonyabb szinten tartani a számukat, amely csak az integrált szúnyogirtási módszerrel lehet hatékony, amelynek alapvető pillére a biológiai gyérítés

– mondta Kemenesi, aki szerint a katasztrófavédelmi és kémiai gyérítés nem jelent megoldást ellenük.

Fontos a lakosság tájékoztatása

Szerinte tájékoztatni kell a lakosságot, hogy miképp védekezhetnek a szúnyogok ellen, hiszen az inváziós fajok nem árterekben, hanem a házak körül fejlődnek.

– Meg kell akadályozni, hogy kifejlődjenek, ez pedig a ház körüli környezet rendben tartásával, ellenőrzésével, egyszóval tudatossággal oldható meg

– vélekedett.

Példaként említette, ha a hordókra vagy más eszközökre szúnyoghálót teszünk, akkor, ha ki is kelnek a nedves helyeken, nem tudnak megcsípni bennünket. Ezzel egyetlen kertben több ezer szúnyog kikelését lehet megakadályozni.

Ázsiai tigrisszúnyogGetty Images

A kémiai gyérítés hatástalan

A kémiai gyérítés egyrészt hatástalan, másrészt felér az ökoszisztéma idegméreggel való leborotválásával – mondta Kemenesi. – Ennek nincs semmi értelme, ehelyett a vírusok ciklusát kell megtörnünk, amely a biológiai gyérítéssel elérhető. Ma már könnyen meg tudjuk határozni, hogy hol élnek, kelnek ki a szúnyogok, ezért érdemes célzottan gyéríteni – fejtette ki.

A virológusok folyamatosan figyelik, hogy milyen betegségeket terjesztenek a szúnyogok, és azt is tudják, hogy hol lehet érdemes a biológiai gyérítést adott esetben lokálisan, kémiaival kiegészíteni.

Magyarországon azonban nincs kiforrott koncepció a szúnyogok irtására. Az inváziós szúnyogok jól érzik itt magukat, mert nincs a kihívásokhoz igazított modern gyérítés.

A szúnyogok nem azért veszélyesek, mert megcsípnek és viszket a csípés, hanem az általuk terjesztett betegségek miatt

– hívta fel a figyelmet.

Kemenesiék 2012 óta vizsgálják a szúnyogokat a laboratóriumukban. Ma már a hazánkban jelenlévő összes kórokozót, parazitát vizsgálják, náluk van a legnagyobb szúnyogvírus-gyűjtemény. Vizsgálják, hogy mely vírusokat képesek átadni embereknek vagy állatoknak csípés által. „Ha pedig képesek, akkor azt kell megtudnunk, hogy hogyan lehet ezt megelőzni” – tette hozzá.

A szúnyogok nem terjesztik az összes betegséget, csak azokat, amelyekkel evolúciósan összeszoktak.

Habár voltak olyan hangok, hogy a Covidot is terjesztik majd a szúnyogok, de ez nem igaz. Azok a vírusok, amelyek a szúnyogokban képesek szaporodni, a nyállal csípés útján fertőzik meg az embereket, ami már ma is százmilliók életét nehezítheti meg.

Szerencsére a Covidot sem adják át

– A Covidot vagy a HIV-vírust nem terjesztik, de rengeteg trópusi betegséget viszont igen. Ha nem akarjuk, hogy ezek meghonosodjanak Magyarországon, akkor fel kell lépnünk ellenük – mondta Kemenesi, aki szerint a tudomány oldaláról már megvan a válasz az inváziós szúnyogot visszaszorítására. A földrajzi felderítés és a szúnyogok vizsgálata, monitorozása adott, amelyre a biológiai irtás, a lakossági tájékoztatás és a mozgósítás a megoldás.