Címlap Egyetem Pécsi tudós i...

Pécsi tudós is kaphatta volna az idei orvosi Nobel-díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi kutatóknak is komoly szerepe van a kapszaicin-receptor klónozásáért kapott Nobel-díjban – derült ki a PTE közleményéből.

Dr. Jancsó Miklós tanítványa, dr. Szolcsányi János Széchenyi-díjas farmakológus 1970-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (PTE ÁOK) folytatta kutatásait Kossuth-díjas mestere feleségével, dr. Jancsó Arankával.

A fájdalomérző kapszaicin-receptor létezésének a koncepciója már a pécsi vizsgálatok eredménye, a cikket ezzel kapcsolatban 1977-ben közölték. Aranka halála után Szolcsányi professzor – amerikai, német és brit tanulmányutakat követően – továbbra is intenzíven dolgozott a PTE Farmakológiai Intézetében, és munkatársaival számos, nemzetközileg is elismert felfedezést tett az érzőidegek élettanának, farmakológiájának a területén.

A most Nobel-díjat kapott dr. David Julius kutatásai is ezen alapulnak. Sikerült klónoznia a kapszaicin-receptort, ami utat nyitott az új típusú fájdalomcsillapítók fejlesztéséhez, amelyek közvetlenül az érzőidegeken hatnak.

Szolcsányi Jánost is felterjesztették a díjra

Szolcsányi Jánost is felterjesztették a díjra 2015-ben, David Juliussal együtt, akkor azonban még nem nekik ítélték oda az elismerést. Az idei sikereket a pécsi professzor már nem érhette meg, kutatásait azonban folytatják a tanítványai, a Pécsett alapított “Szolcsányi iskola” tagjai, akik több évtizeden át dolgoztak Szolcsányi Jánossal: dr. Pintér Erika, dr. Barthó Loránd, dr. Pethő Gábor és dr. Helyes Zsuzsanna. Ők továbbra is szoros munkakapcsolatban vannak David Juliussal és munkatársaival, akik nagyrabecsüléssel nyilatkoznak a magyar kutatásokról.