Adalbert

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódik a teszt, itt a pécsi fagyi túra 2.0

Továbbra is dübörög a nyári forróság és nincs is jobb kedvfokozó hűsítő, mint egy jó hideg fagyi. Az előző cikkünkben hét fagyizónál/cukrászdánál jártunk és nyaltunk bele a kínálatba, viszont ahogyan a nyár sem áll le, úgy mi sem! Az e heti körútunkon továbbra is a belvárosban maradtunk, de a külváros sem marad ki majd. Pécsi Fagyiteszt 2.0.

Pontozásunk és az értékelés teljesen szubjektív, nélkülöz bármiféle szakmai szempontot! Továbbra is a teljesség igénye nélkül jártuk a várost, sokszor olvasóink tippjei alapján. A fagyikat nem önmagukban, hanem egymáshoz mérten pontoztuk most is, de így sem volt könnyű dönteni.

Sorozatunk első részét itt olvashatják:

Hirdetés

Gelati fagylalt és kávézó – Árkád Első emelet – 7/10

A Belozzo étteremmel szembeni közkedvelt fagyizó és kávézó közel 30 különböző fagyival várja a vásárlásban megfáradt vendégeket. A hideg eljárással készült kézműves fagyikat helyben főzik. Egy adag fagyi megközelítheti a 80 grammot és 380 forint környékén mérik őket. Viszont ez az ár és tömeg nem fix, ugyanis náluk egy fajta „mérős adagolás” van, ami annyit takar, hogy kérésre egy adott nagyságú adagot szednek a fagyiból, ami aztán mérlegre kerül.
A gyümölcsös fagyik vizes alapúak, tehát tej- és tojásallergiában szenvedőknek remek választás. Emellett a laktóz és cukormentes, vagyis a „Zéró” fajták itt is elérhetőek, azaz vagy sztíviát vagy gyümölcscukrot használnak fel az elkészítés során. A tölcsér felhozataluk is gazdag, különböző méretekben és ízesítésekben lehet válogatni, a gluténmentes verziótól kezdve a cukrozott szélűig. A helyen a sajttorta alapú fagyikat nagyon szeretik a vendégek, mi is azt próbáltuk ki egy laktózmentes zöldalma kíséretében.

Egy hajszállal maradt le a negyedik helyről.

Mischler Cakes – Árkád földszint – 8/10

Az Interspar mellett nyílt nagyjából öt évvel ezelőtt a Mischler Cakes, ami 20 különböző fagyival képes lehűteni az arra vágyókat. Hasonlóan mérik a fagyit, mint a Gelatiban, tehát ők is dekára mérnek. Lehet kérni normál és gyerek adagot is, a 60 grammos adag 350 forint környékén mozog, míg a gyerkőcök mérete 50-et nyom és csupán három darab százast kérnek érte. Három féle cukormentes és megannyi tej és laktózmentes gyümölcsös íz közül választhatunk. A fagyi ugyan nem ott helyben, de a város egyik manufaktúrájában készül különböző alapanyagokból. Nagyon szeretik a Kit-Kat, a pisztácia és a karamella fagyikat. Utóbbiból két féle is van, a tej és sós változat. A mi szívünket a Kit-Kat és pisztácia győzte meg.

Szoros verseny volt az Árkádban is.

Mecsek és Pécsi Zserbó Cukrászda8,5/10

Mindenképp érdekes helyzet előtt álltunk, ugyanis kiderült, hogy a Széchenyi tér mellett található Mecsek Cukrászda és a Sörgyár melletti Pécsi Zserbó – régi nevén Egerszegi Cukrászda- egyazon tulajdonos kezében van. Így a két helyen szinte azonos kínálatban, árban és mennyiségben osztozik. Úgy 23 féle fagyiból lehet választani, amelyeknek gombóca 40 grammot nyom. A sima fagyik 280-, a vegán félék pedig 330 forintba kerülnek. Minden gyümölcsös fajta vizes alapú, ami azt jelenti, hogy teljesen laktózmentesek. Emellett ugyanúgy megtalálható a két fagyizó kínálatában a vegán, glutén és cukormentes fagylalt és tölcsérek is. A fagyik a Pécsi Zserbóban készülnek, PreGel és Mec3 alapanyagot használnak hozzá. Külön érdekesség, hogy a két helyen szinte ugyanazok a favorit ízek, a mák, a Pécs Tortája, illetve a málnás csoki mámor. Mi ez utóbbit és a vegán epret próbáltuk ki.

Nehéz volt a döntés.

Frey Cukrászda9/10

Nem olyan régen nyitott meg a Frey cuki a régi magasház és a Mozaiq mellett. A helyen több mint 40 különböző fagyi van, amelyet folyamatosan cserélnek. Egyszerre 16 van kint a pultban, hűvösebb napokon csupán 12. A normál fagyik ára 300 forint és úgy 60-70 grammot nyom. Lehet kérni gyerek adagot is, annak az ára csupán 200 magyar forintot kóstál, és 40 grammal nehezíti meg a bendőnket. Minden fagylaltjuk gluténmentes és emellett van, öt laktóz és tejmentes, illetve négy cukormentes változatuk. Helyben főzik, saját gluténmentes üzemükben a fagyikat. Az ott dolgozók elmondása szerint minden ízhez más alapanyagokat használnak, amihez sok idő kellett, mire ki tapasztalták, hogy melyik a legjobb az adott ízhez. A helyen közkedvelt a pisztácia, a citrom és a joghurtos eper, illetve a vegán fagyik. Mi jelen esetben az erdei gyümölcsre és a pisztáciára repültünk rá.

Éppen hogy lecsúszott a dobogóról.

Jókai Cukrászda10/10

A város egyik legismertebb cukrászdája a Jókai téren található, 30 féle íz váltakozik folyamatosan a fagylalt kínálatukban és egyszerre 10-12 különböző található meg a pultban. A kínálat egyik fele mindig tejmentes, míg a másik fele gluténmentes – már ha nincs kekszes változat – cukormentes fagyikat nem tartanak. A tej- és tojásfehérjementes fagylaltok fele gyümölcs sorbet. Egy adag hideg finomság 340 forintba kerül és nagyjából 60 grammal húzza le megfáradt kezünket. Tölcsérekben sincs akkora választékuk, mivel próbálnak sokkal inkább természetes és egészséges alapanyagokból készült finomságokat kínálni a vendégeknek, illetve környezetbarátabb megoldásokat használni a fagyizáshoz. Ilyen például a pici fából készült kanál, amivel a műanyag hulladék felhalmozódását csökkentik. A fagyik maguk pedig 100%-ban természetes alapanyagokból és friss gyümölcsökből készülnek. Igyekeznek minél többet a helyi termelőktől vásárolni alapanyagok tekintetében, amit nem kapnak meg helyben, abból is a prémium minőséget használják – mint például a pisztácia vagy fagyasztott trópusi gyümölcsök. Magát a fagyit helyben főzik, amihez nem használnak semmilyen térfogat növelőt, vagy por alapú ízesítőt. Leginkább a pisztáciát és a sóskaramellát szeretik náluk az emberek, a sorbeteknél pedig a málna és a mangó passió a nagy sláger. Mi a sóskaramell és a bazsalikomos eper mellett raktuk le a voksunkat.

Az e heti körút győztese.
Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Zavartalan napsütés várható mérsékelt légmozgással

Frissítve
Következő sztori

"Politikai pénzosztást" és a "civilek ellehetetlenítését" kifogásolja az ÖPE

Legutóbbiak innen: Gasztro

bool(false)