Címlap Gasztro Itt a nagy fa...

Itt a nagy fagyifinálé, keressük Pécs legjobb fagyizóját!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó sok fagyi csúszott le az elmúlt hetekben és rengeteg helyen jártunk, viszont még mindig csak a belvárost kapargattuk. A harmadik és egyben utolsó körünkben kijjebb merészkedtünk Pécs szívéből, és igyekeztünk a külvárosban, illetve a többi városrészen is belenyalni a kínálatba. Végezetül pedig összeeresztjük a cukikat, hogy a végső ítéletet a kedves olvasók mondják ki! Öveket becsatolni, következzen hát a végjáték!

Pontozásunk és az értékelés teljesen szubjektív, nélkülöz bármiféle szakmai szempontot! Továbbra is a teljesség igénye nélkül jártuk a várost, sokszor olvasóink tippjei alapján. A fagyikat nem önmagukban, hanem egymáshoz mérten pontoztuk most is, de így sem volt könnyű dönteni. Egy biztos, Pécs nagyon erős fagyiban.

Megszerettük volna látogatni e heti körutunkon a Nosztalgia Cukrászdát is, de sajnálatos módon zárt ajtókra leltünk.   

Kovács Cukrászda – 7/10

Kertváros talán legismertebb cukrászdája íz kínálata is folyamatosan változik, egyszerre a pultban 16 különböző fagyi közül választhatunk. A fagyizóban két méretben kérhetünk ki fagylaltot, a gyerekméret 150 forintot kóstál, és 25 grammal húzza le a kis gézengúzok kezét, míg a felnőtt adag már 50 gramm és 300 forintba kerül. Vannak laktózmentes, gluténmentes, és cukormentes besorolású fagyijaik. Törekednek a természetes alapanyagok használatára, a gyümölcs fagyijaik mind friss gyümölcsből készülnek. Ami pedig a tölcséreket illeti, többféle kivitelezés is kapható, a színesen át a cukros tölcsérig egészen az édes- és gluténmentes verziókig. Minden fagylaltjukat helyben főzik, a tulajdonos elmondása szerint nagyon sok közkedvelt íz van náluk, de legjobban a kinder, eper és citromos fagyit szeretik a vendégek. Mi az áfonyára és a meggyes mákra repültünk rá.

Jégkuckó Cukrászda – 8/10

Uránváros közkedvelt helye a Mecsek Áruház mellett helyezkedik el. Kínálatban ők sem szerények, több mint 80 különböző fagyi váltogatja magát folyamatosan, aktívan a pultban 20 féle íz található. Ami az adagot illeti: a Jégkuckóban 70 grammot cuppantanak a tölcsérbe, amiért 300 forintot kérnek el. Ami pedig a fagyit illeti, nem helyben hanem a városban egy saját termelői üzemben, csak maguknak főzik a fagyikat. Elmondásuk szerint ők is törekednek arra, hogy minél több természetes alapanyagot használjanak. Gyümölcsökből, gyümölcsökből készült pürékből, és más friss alapanyagokból dolgoznak. Igyekeznek helyi kistermelőktől beszerezni mindezt, de vannak olyan gyümölcsök vagy más alapok, amiket külföldről hoznak, mint például a málna – Szerbiából érkezik. Tartósítószereket és más aromákat vagy térfogatnövelő alkalmatosságokat sem használnak. Mentes fagyik terén is jó a helyzet, tej- és laktózmentesektől kezdve a cukormentes fagyikig van minden, ami szemnek szájnak ingere. A kínálatuk 95%-a mindezek mellett gluténmentes. A tölcséreket illetően két féle változatuk van, amit egy papírral vesznek körbe, hogy érintés mentesen kaphassa meg a vendék a friss és hűsítő adag fagyiját. A mákot, fahéjas szilvát, sárgadinnyét és az epret vettük szemügyre.

Magda Cukrászda – 9/10

A város egyik legrégebbi – jelenleg is működő családi cukija, a Magda Cukrászda kínálata sem hétköznapi. Aktívan ugyan 16 íz közül válogathatunk, de több mint 50 féle különböző fagyi cserélődik folyamatosan a pultokban. Az elmúlt 26 év alatt, több mint 250 féle-különböző receptet próbáltak ki és kínáltak vendégeiknek. Egy adag gombóc legalább 50 grammal nehezít meg minket és 330 forintba kerül. Vannak vegán, szénhidrát csökkentett, gluténmentes és laktózmentes fagyijaik is. A pultban állandóan 2-3 féle vegán fagyi megtalálható, a citrom fagyijuk laktózmentes és rengeteg gluténmentes fagyi is elérhető folyamatosan. Magda Attila, a cukrászda ügyvezetője elmondta, hogy ugyan mindenképpen fognak a jövőben is mentes fagyikat készíteni, de a régi múltra visszatekintve a törzsvendégek ízlésének eleget téve ugyanúgy lesznek a kínálatban a tradicionális receptek szerint készült fagylaltok, ugyanis a régi vendégek ezeket az ízeket keresik.

Ami pedig az alapanyagokat illeti, törekednek a természetes alapanyagok használatára, a gyümölcs fagyik 100%-os, magas minőségű gyümölcs pürékből készülnek és a csokoládé fagyik is csokiból készülnek, nem pedig porból. A főzött tejes fagyik tejből és tejszínből készülnek és minden fagylaltot helyben főznek. A Magda Cuki is szeret kísérletezni folyamatosan az ízekkel, amikért a vendégek nagyon hálásak is. A banános Joe, gránátalmás- pisztácia rikotta vagy az epres csokis keksz és a fahéjas meggy is rendkívül népszerű. Mi az epres cheesecake-t és a fekete ribizlis krémes keksz mellett döntöttünk.

Trüffel Cukrászda

A Trüffel Cukrászdát bár tesztelte brigádunk, ám a tesztelést követő másnap jelezték, hogy nem óhajtanak részt venni cikksorozatunkban. Döntésüket nem indokolták.


Korábbi tesztjeinket itt olvashatja:

Szavazás!

Önnek melyik cukrászda fagyijai jönnek be legjobban? Szavazzon!