Nekünk, kávéimádóknak igazi csemege egy ilyen hír: 171 ezer embert vizsgáltak kínai kutatók 7 éven át, és arra jutottak, hogy van élettani hatása a kávézásnak, méghozzá jó.
Csökken a korai halálozás oka
A kínai kutatók bizonyították, hogy akik rendszeresen fogyasztanak kávét – mindegy, hogy cukorral vagy cukor nélkül –, csökken a korai halálozás kockázata. Hasonló eredményre jutottak az instant, valamint a koffeinmentes kávé fogyasztásával kapcsolatban is – írja a hvg.hu az Annals of Internal Medicine című tudományos lapban megjelent publikációra hivatkozva.
Túlzásba sem kéne esni: aki sokat iszik, kisebb lesz az agya
A csapat a halotti anyakönyvi kivonatokból származó adatokat is felhasználta. Hét éven alatt 3177 halott ember egészségügyi adatait is megvizsgálták.
A kutatók az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, az iskolai végzettség, a dohányzás, a testtömeg-index, a fizikai aktivitás és az étrend figyelembevételével elvégzett kutatás során arra jutottak, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb az esély a korai halálozásra azokhoz képest, akik nem fogyasztanak feketét.
A kockázat azoknál a legkisebb – átlagosan 29,9 százalékkal –, akik naponta 2,5–4,5 csészével isznak. Ha valaki cukorral fogyasztja a feketéjét, annál napi 1,5–3,5 csésze elfogyasztásánál mutatható ki a kockázat csökkenése, a tendencia azonban kevésbé volt egyértelmű azoknál, akik mesterséges édesítőszert használtak.