Kornél, Soma

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Durva megszorításra készülhet a pécsi városvezetés

Felfüggesztik a beruházásokat és fejlesztéseket augusztus 30-ig - jelentette be Ruzsa Csaba alpolgármester egy meglehetősen értelmetlen interjúban, ahol finoman szólva sem fejtette ki a helyzetet.

Hirdetés

Egy teljesen zavaros, értelmetlen mondatokkal teli, ám tényszerű indoklást mellőző “interjút” adott a PécsiSTOP-nak Ruzsa Csaba szombaton. Nem rosszindulatból írjuk ezeket a jelzőket, hanem valóban ez a helyzet, és abban is biztosak vagyunk, hogy ez nem az újságíró kolléga hibája, mert ő ennél sokkal jobban tud írni.

Kevés konkrétum, sok körítés és szómágia

Az anyagból nem sok minden konkrétum derül ki, viszont az igen, hogy nagy a baj Pécsen (bár ezt eddig is lehetett sejteni). Az alpolgármester szerint “3 milliárdos kiesést okoz a járvány Pécsnek”, de egyáltalán nem támasztja alá tényekkel, vagy bármiféle részletezéssel ezt a kijelentést.

Szinte az egyetlen kézzelfogható mondat az “interjúban” az, hogy a “fejlesztéseket, beruházásokat, személyi költségeket, plusz a személyi juttatások egy részét – kiegészítő juttatásokról van szó, nem bérekről, (például cafetéria – a szerk) – felfüggeszti, augusztus 30-ai hatályig” az önkormányzat. Ezt azonban nem megszorításnak nevezik, hanem “veszélyhelyzeti alapnak”, ami egyelőre erősen hajaz a szómágiára.

Ruzsa Csaba ebben az esetben sem magyarázza el a lényeget, vagyis, hogy pontosan mit akar felfüggeszteni?

Ugyanis a pécsi fejlesztések csaknem mindegyike pályázati pénzekből folyik, amelyeket ráadásul még az előző városvezetés nyert meg, indított el a bringa utak építéséről az óvoda, iskola és utcai térburkolat felújításokig, új Vásárcsarnok projektig, stb.; ezeket pedig nem lehet “csak úgy” felfüggeszteni. Vagy, ha igen, akkor az azzal fenyeget, hogy a város bukja a támogatásokat, hiszen vannak különféle teljesítési feltételek, időhatározók az egyes projektekben, amelyekhez tartania kell magát a városnak.

Vagy esetleg a városüzemeltetési feladatok felfüggesztésére gondol?

A 2,4 milliárdos Páva tartalékhoz nem nyúlnak, de zárolnak 280 milliót

Amire viszont egyenes választ ad az alpolgármester az az, hogy nem nyúlnak ahhoz a 2,4 milliárdos tartalékhoz, amelyet még Páva Zsolték spóroltak meg, és amelyből a kormányzati támogatást kellene törleszteni.

Ami még kihámozható a zavaros szövegből, az egy 280 milliós tétel, amelyet a városvezetés “zárol”. Ez a mondat egészen pontosan így hangzik az “interjúban”: “ezen költségelemek között a polgármesteri hivatalnál vannak nagyon magas értékűek is, például olyan költségvetési sorok – beruházások, fejlesztések -, ahol 70-80 százalékos zárolást rendelt el a városvezetés a szabad kereteken, ez olyan 280 millió forintot jelent.”

Tiltott szó: megszorítás

Összességében az anyagból az látszik, vagyis olyan érzése van az olvasónak, hogy durva megszorításra készülhet a városvezetés, de mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a megszorítás szót ne kelljen kimondani.

Beszéltünk több városházi forrásunkkal is, akik szerint “semmi meglepő” nem lenne abban, ha valóban megszorítás jönne Pécsen “általában ugyanis ez a szokásos csodafegyvere a baloldalnak” – mondták.

Tágabb összefüggés

Hogy valóban megszorítások jönnek-e Pécsen a járványt használva fedezéknek és ürügynek az hamarosan ki fog derülni. Érdekes viszont az a párhuzam, amelyre éppen Surányi Görgy volt MNB elnök, közgazdász világított rá a napokban az ATV-ben.

Ő ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a nyilvánosságra került adatok alapján a kormány

  1. A munkahelyek védelmére 400 milliárd forintot
  2. Új munkahelyek létrehozására 674 milliárd forintot
  3. Befektetésre és fejlesztésre a kiemelt szektorokban 2564 milliárd forintot
  4. Hitelek és tőkeprogramok a cégek megsegítésére és a hazai tulajdon védelmére 2416 milliárd forintot
  5. Családok és nyugdíjasok védelmére pedig 235 milliárd forintot

fog elkölteni, Surányi a következőt mondta (kattintson a nagyon rövid videós mondatért):

Vagyis Surányi szerint ezeknek a több ezer milliárdos kormányzati átcsoportosításoknak a leánykori neve: megszorítás. Mert elvesznek valahonnan pénzt és odatesznek máshova.

Ha ez igaz, akkor a pécsi pénzek, projektek “zárolása”, “felfüggesztése” micsoda, ha nem megszorítás?

Hirdetés

Előző sztori

Lassan benépesednek a déli tengerpartok is

Következő sztori

Az Ezüst szalag lesz az év első vitorlásversenye

Legutóbbiak innen: Gazdaság