Válságkezelés: jó tanácsokban reménykedik a pécsi polgármester

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint mondta, “külső szürkeállomány” bevonásában, és a tőlük kapott jó tanácsokban reménykedik Péterffy Attila, mert a helyi (és országos) gazdaság leállása miatt újra kell tervezni a pécsi költésgvetést. A polgármester egyelőre nem tudja, hogy például a kieső parkolási bevételeket, illetve a többit, hogyan tudják majd pótolni. Mindeközben közel fél éve alig változott valami, minden cég, intézmény úgy működik, mint a Fidesz alatt, csak a vezetők változtak.

Amint azt a Pécs aktuál tegnap megírta, Péterffy Attila hosszan sorolta, hogy mit miért nem lehet megcsinálni Pécsen; minek mi az akadálya a harmadik “online városinfón”.

Többször is a kormányt hibáztatta és szerinte még mindig nincs elég információja a járványról, de az is probléma a polgármester elmondása alapján, hogy nem tudják, milyen önkormányzatokat érintő döntésekre kell még készülniük. Így azonban nehezen tudnak előre gondolkodni – magyarázta.

Péterffy részletezte, hogy

  • 480 millió forint adóbevételről kell lemondania a pécsi városvezetésnek a gépjárműadó befizetésével.
  • 100 millió forinttól esik el Pécs az idegenforgalmi adóbevétel hiánya, valamint
  • havi 70 millió forint bevételtől az ingyenes parkolás miatt (augusztus végéig számolva ez 350 millió – mondta), de
  • amitől a legjobban tart: az az iparűzési adó csökkenése, de itt összeget nem mondott. (Pécsi gazdasági szakemberek, cégvezetők viszont tippeltek – erről EBBEN a cikkünkben írtunk részletesen)

Tehát, amivel eddig biztosan számolnia kell az önkormányzatnak, az minimum 930 millió mínusz és ehhez jön majd még az iparűzési adó csökkenése. Ez utóbbit az általunk megkérdezett szakértők minimum 2,5 milliárdosra tették.

Jelenleg úgy néz ki ezek alapján, hogy a pécsi önkormányzatnak durván 3-3,5 milliárdos mínusszal kell számolnia ősztől!

A helyi gazdasági, pénzügyi nehézségek pedig minimum 2021 őszéig, de akár tovább is fennálhatnak, egészen addig, ameddig egyenesbe nem jön a helyi gazdaság.

Péterffy így beszélt erről a nehéz helyzetről szerdán:

Hogyan akarja ezt túlélni az önkormányzat?

Számos pécsit foglalkoztat ez a kérdés, és a harmadik városinfón sem derült ki erről semmi konkrétum.

Péterffy meglehetősen rezignáltan azt mondta (ahogy az a videón is látható), hogy

“külső szürkeállomány bevonására készülünk, a helyi gazdaság ‘válságtanácsától’ ötleteket, javaslatokat fogunk kérni, és remélhetőleg kapunk is majd. A probléma-záporban hátha jönnek javaslatok is.”

Azt konkrétan is elárulta a polgármester, hogy egyelőre nincs ötletük arra, hogyan pótolják például az ingyenessé tett parkolás miatt havonta kieső 70 milliót; de az eddigiek alapján nem derült ki, hogy a többi szektorban kieső pénzeket is milyen terv alapján pótolná a város.

Eddig elmaradt, de mikor jöhet az átszervezés?

Az szinte biztos, és ebben a megkérdezett gazdasági szakemberek is egyetértettek, hogy Pécsen nem lehet elkerülni az önkormányzati cégek jelentős átszervezését (ez egyébként polgármesteri ígéret is volt gyakorlatilag), annál is inkább, mivel közel fél éve változatlan struktúrában működnek, vagyis ugyanúgy, ahogy a fideszes városvezetés alatt. Csak a vezetők változtak, néhány cégnél még növelték is a vezetők fizetését, de komoly átszervezésről nem érkezett semmilyen hír.

Ugyanez vonatkozik az önkormányzat intézményeire is, de magára a Polgármesteri Hivatalra is, hiszen ott sem volt komoly strukturális változás: inkább bővítettek, új osztályok jöttek létre új vezetőkkel, és itt-ott lecserélték a korábbi vezetőket újakra.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara egyébként eddig több ajánlást is megfogalmazott már a városvezetésnek, de az egyetem is segít a talpraállásban.

Hirdetés
Előző sztori

Nincs szó kivéreztetésről a Megyei Jogú Városok Szövetsége szerint

Következő sztori

Liszkay Gábor távozik a Mediaworks Hungary Zrt. éléről

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1