Címlap Gazdaság Van otthon ku...

Van otthon kuna? Január 15-ig lehet Horvátországban fizetni vele

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Horvátország január 1-jétől csatlakozik a schengeni övezethez. Megszűnik a szárazföldi és a tengeri határ, ami gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az utazást Magyarország és Horvátország között. A horvát nemzetközi repülőterek 3 hónapos átmeneti időszakot kapnak határellenőrzéseik kiigazítására. Az átállás befejezése után – március 26-tól – a Schengenből induló járatokon már nem lesz szükség útlevél- és határellenőrzésre.

Horvátország a schengeni övezettel együtt ugyanezen a napon – január 1-jén – csatlakozik az eurózónához.

Január első két hetében mindkét pénznemben (kuna és euró), január 15-től pedig már csak euróban lehet fizetni Horvátországban.

Imádják Horvátországot a magyarok

2022-ben csaknem 600 000 magyar választotta Horvátországot nyaralóhelyül és összesen több mint 3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ezt az eredményt először 2019-ben sikerült elérni és szerencsére most ismét sikerült ilyen szép számokat hozni. A magyar turisták által leglátogatottabb desztinációk közül az első 3 helyen áll Crikvenica, Vir és Rovinj. Ami a régiókat illeti, Horvátország leglátogatottabb régiója Kvarner (Primorsko–Goranska megye) volt, ezt követte az Isztria.

És hogy a horvátok mennyire szeretnek Magyarországra jönni? Náluk idén a 9. helyen szerepelt a turisztikai desztinációk között Magyarország.

EZ IS ÉRDEKELHET: