Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy hónap alatt felépítették Geresdlakot! Igaz, a baranyai település kicsinyített mása mézeskalácsból készült, de így is a csodájára járnak. A több mint 200 épületet, házikót és helyi templomot magába foglaló, édes kiállítás advent első vasárnapjától látogatható. Újdonság, hogy egész évben nyitva is marad az érdeklődők előtt.

Idén is „megsült” a polgármester és a hivatal

Nincs olyan év, hogy ne látogatnánk el Baranya egyik legizgalmasabb és talán legédesebb kiállítására, a Geresdlakon található mézeskalácsfaluba. Ez az a hely, ahol már a kapuban megcsap minket a karácsony illata és nem is ereszt addig, amíg végig nem járjuk a 80 hektáros település miniatűr változatát.

– Idén is megsütöttek, de nem zavar. Sőt, jót mosolygok rajta, amikor a kolleganőim a hivatal lépcsőjére biggyesztenek. Igaz, tavaly kicsit túlsütöttek, de most jó színben állok a mézes hivatal előtt

– meséli mosolyogva Habjánecz Tibor

Geresdlak polgármestere hozzáteszi: idén a természet kedvelőire is gondoltak, mert Magyarországot is megsütötték, a Parlament épületével. A helyiek ugyanis egyre többet kirándulnak és erre is felhívják a figyelmet.

A karácsonyi kiállításon még a héten is dolgoztak a helybéli asszonyok

– Talán a legnehezebb a templomok elkészítése valamint az, hogy a 200 épületet elhelyezzük a terepasztalon és mindenkinek a valósághoz mérten legyen helye egy-egy utcában – meséli Kettné Schmidt Tímea, aki egyben az ötletgazdája is ennek a remek kezdeményezésnek. Timi 16 évvel ezelőtt saját házát sütötte meg, de aztán egyre többen csatlakoztak hozzá.

– A nyugdíjba vonulásom után kezdtem sütni. Azóta viszont minden évben lelkesedek ezért a készülődésért, amibe a helyiek minden szabadidejüket beleteszik – mondja Varga Józsefné, Kató néni.

A baranyai településen 15 éve minden éven kisütik a faluban található házak, templomok, intézmények kicsinyített mását

Az édes kiállítás évről évre aprólékosabb, így nem csoda, hogy a geresdlaki édes tárlatra az ország minden pontjáról érkeznek látogatók.

Advent első vasárnapjától látogatható

Az ünnepek közeledtével a település szűk utcácskái, az iskola és még a domborzati viszonyok is visszaköszönnek az illatos kiállításon, ami egyszerűen magával ragadja a betérőt.

Tudtad? Évezredes múltja van a mézeskalácsnak

A rómaiaknál a lakomákhoz vitték ajándékba a mézeskalácsot. Mindig kerek formát sütöttek és ha egy hadvezérhez mentek, akkor a győztes csatájának egy jelenetét ábrázolta a forma, azaz a tányér. Így hívták. 11. században a kereszténység kialakulásakor jelentek meg a díszített mézeskalácsok, akkor csak vallási témát ábrázoltak, szenteket, Jézus életét.

Aztán később, ahogy a társadalom változott, úgy megjelentek a hölgyek és urak, díszes ruhában, hintókon. Aztán az iparosodás kialakulásával megjelentek a mézeskalács szerszámoknak jött el a divatja.

A legtöbbünknek eszünkbe sem jut az a mézeskalács, amit ajándékba kaptunk egy-egy búcsú után

Pedig egykoron, a 19. század után ezek voltak a klasszikus mézeskalácsok. A keresztszülők adták a babákat a lányoknak, a huszárt a fiúknak.