Címlap Baranya Geresdlakon m...

Geresdlakon megtudhatod, miért használjuk azt a kifejezést, hogy „bekötötték a fejét!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar nyelv annyira szép, hogy sok évszázados múltunk és mindennapjaink is fennmaradhatnak általa. Ennek egyik példáját hozzuk most Geresdlakról. Ott ugyanis a múzeumban is foglalkoznak azzal a kifejezéssel, hogy „BEKÖTÖTTÉK valaki FEJÉT”.

Egyedülálló a geresdlaki fej- és vállkendő-kiállítás

Az a lány, aki férjhez ment, fejkendőt kötött és élete végéig hordta. A kendőkkel és annak színével üzentek az asszonyok.

– Arra is ügyeltek, hogy hogyan kötötték fel. Egyenesen és pontosan a hát közepéig kellett érnie (se jobbra, se balra nem térhetett el). A homlokba előre kellett húzni. Semmilyen hajtincs, hajfürt nem látszódhatott ki. Aki nem adott erre, azt mondták rá, hogy rendetlen. Azaz „Sie ist nicht zomgerammt” – tudhatjuk meg a múzeumban Schenk Jánosné Angélától, aki azt is elárulta, hogy a legünnepélyesebb szín a fekete volt.

Színek és anyagok alapján rendezték be a tárlatot Geresdlakon

Nem titkolt cél, hogy megmaradjanak a legszebb darabok az utókornak, valamint a történetükkel elmeséljék, hogyan is éltek egykoron a faluban. A geresdlaki népviseletre a kék, zöld, a bordó, a barna és a fekete szín volt a jellemző. Ezeket a színeket használták a kendők hímzésénél is.

A sváb népviseletnek fontos tartozéka volt mindig is a kendő. A kiállításon látható kendők a geresdlaki népviseletre jellemzők, melyeket az itt élő sváb asszonyok az 1970-es évekig hordtak is.

– A helyi svábok a Fekete-erdőből érkeztek Geresdlakra. Ezen színvilág arra a tájra jellemző – teszi hozzá Angéla.

A geresdlaki múzeumok előzetes bejelentkezést követően látogatható. Jelentkezni pedig a 06 20/229-99-81–as telefonszámon, Podolskiné Teppert Erzsébetnél lehet.

A kiállítás teljes anyaga lakossági közadakozásból állt össze.