Címlap Hírek Csúnya, ijesz...

Csúnya, ijesztő kígyóhalacskákkal találkoztak a Dráván

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon furcsa, szépnek egyáltalán nem nevezhető halakkal találkoztak nemrég a horgászok a Dráván. Mi lehet ez a leginkább gilisztára hasonlító teremtmény?

Jó néhány furcsa, hosszúkás, 10-15 centis halat fotózott néhány héttel ezelőtt egy horgász a Dráva baranyai szakaszán. Eleinte azt hitte, mérgezés áldozatai lettek, de hamar kiderült, hogy nem erről van szó.

De először is: milyen halak voltak ezek? Mint kiderült, dunai ingolákról volt szó, amelyek egy ideje a Drávában is jelen vannak. Jellegzetes teremtmények, nem lehet összekeverni őket más halakkal – inkább egy megtermett gilisztára vagy piócára hasonlítanak. A dunai ingolák testhossza 18-21 cm, az állkapocs nélküli tölcsérszájukban, illetve afölött fogak vannak, úgyhogy elég ijesztő látványt nyújtanak.

Ívás után elpusztulnak

S hogy miért találkozott a horgász több tucatnyi elpusztult egyeddel? Azért, mert a dunai ingola június–júliusban ívik, az állatok pedig ezután, mint valamennyi ingola, elpusztulnak.

A kikelő lárvák a meder üledékébe ássák be magukat, iszaplakó életmódot folytatnak és elsősorban szerves törmelékkel táplálkoznak. Négyéves korukra kifejlődnek ivarszerveik, és kialakul jellegzetes tölcsérszájuk, amellyel olykor halakra is rátapadnak, de azokat általában nem sebzik meg, nem válnak élősködőkké. Valószínű, hogy a kifejlett állatok már egyáltalán nem táplálkoznak, csupán felhalmozott tartalékaikból élnek.

Aki esetleg élve csíp el egy-egy dunai ingolát, annak tudnia kell, hogy Magyarországon fokozottan védett fajról van szó, amelynek

a természeti értéke 100 ezer forint!

Elég ijesztő látványt nyújtanak