Címlap Hírek Egykor 300 be...

Egykor 300 beteget fogadott, 12 éve csak buszforduló a mecseki tüdőszanatórium

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 50 éven át küzdöttek a betegekért a Mandulás mellett található tüdőszanatóriumban. Öt hektárnyi, fákkal körbevett terület, friss levegő jellemezte azt az intézményt, ahová eleinte tbc-vel kerültek a betegek. Egy idő után a szanatórium fenntartását már nem tudták finanszírozni, így 2009-ben anyagi okokból elköltöztették a betegeket. Azóta csupán a busz fordul meg itt, más szerepe nincs a hatalmas ingatlannak.

Horthy Miklós törvénye a tüdőszanatóriumról

A mecseki tüdőszanatórium gondolata már a ’30-as években felmerült. Erről még törvényt is hozott Horthy Miklós, Magyarország akkori kormányzója.

fotó: Régi Pécs

A szanatóriumot azonban csak jóval később, 1963-ban adták át. A város életében fontos szerepet játszó intézmény

300 beteget tudott fogadni.

Alapító-igazgatója Háber József volt 1963-tól egészen 1985-ig.

Építik a szanatóriumot – 1960
Fotó: Csorba Győző Könyvtár – Pécs

Harc a tüdőtuberkulózis ellen

Akkoriban nagyon súlyos betegség volt a tüdőtuberkulózis (tbc), szükség volt a szakirányú kórházra. Háber József révén az I. számú Belklinika tbc-osztálya is az új szanatóriumba költözött.

1977-ben azonban a Megyei Kórházhoz csatolták az intézményt, így a szakkórház önállósága megszűnt.

A buszmegálló máig megtalálható a szanatórium előtt, és busz is jár oda

Amint korszerűsödni kezdett a tbc elleni harc, más, komolyabb betegségek és egyéb tüdőproblémák kezelésével is foglalkoztak. Daganatos megbetegedés, krónikus hörgőhurut, asztma – fokozatosan átalakultak a feladatkörök.

1986-ban a harmadik emeleti terasz – ami korábban a tbc-s betegek fekvőkúrájának adott otthont – 42 ágyas kardiológiai rehabilitációs osztállyá alakult át.

A vadonatúj folyosó 1963-ban
Fotó: Régi Pécs

A kór legyőzése, egyben az intézmény veszte

Közel ötven év alatt sikerült olyan szinten visszaszorítani a kórt, hogy a lakosság csupán 1-2 százaléka lett tbc-s. 2007 végén az osztályok egy részét a Megyei Kórház központi telephelyére költöztették, a bezárás fő oka az anyagi kiadások csökkentése volt. Nem mellesleg 46 éves működése alatt az egykor korszerű szanatórium elavulttá vált – felújítása hatalmas költségekkel járt volna. Az utolsó beteg 2009 januárjában hagyta el a tüdőszanatóriumot; az ajtókra lakat került.

Fénykorában a mecseki tüdőszanatórium
fotó: Csorba Győző Könyvtár

2004-ben 1,4 milliárdra becsülték az értékét

Jelenleg üresen áll, de már van új gazdája!

A kiköltözés után nem több már, mint egy ijesztő, elhagyatott épület, ami nemrég a PTE és az új alapítvány tulajdonában került.

Az egykori tüdőszanatórium bemutatásában a Régi Pécs segített nekünk.

Forrás: Régi Pécs, Csorba Győző Könyvtár