Címlap Hírek „Hatodo...

„Hatodosztályú NER-es ripacsnak” nevezte Ákost a pécsi főelszámoltató

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál egyik olvasója hívta fel a figyelmünket a pécsi főelszámoltató – szerinte – „újabb felháborító, gyűlölködő” posztjára. A mellékelt print screen szerint Bodnár Imre ezt írta ki:

Bár a poszt nem utal rá, de vélhetően az Átlátszó híre borította ki megint a nagypolitika világában – sikertelenül – megmártózni vágyó ügyvédet. A lap ugyanis megírta, hogy

több esztergomi egyházi iskola diákjainak is kötelező az eucharisztikus Ákos-koncert.

Azt írták, hogy „vallási hovatartozástól függetlenül kötelező iskolai programként kezelik több esztergomi, egyházi fenntartású gimnáziumban is a diákok részvételét az Eucharisztikus Világkongresszus budapesti programjain, köztük a pénteki Ákos-koncerten is. Az egyik érintett intézmény igazgatója külön levélben is felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a programon ‘részt kell venni'”.

Bár tagadhatatlanul nem tűnik éppen a legizgalmasabb programnak egy kamasz gyermeknek végig ülni egy hosszú, ünnepi misét – még akkor sem, ha ilyen jellegű katolikus eseményre évtizedeket kell várni -, de az is igaz, hogy ami hasznos, az nem biztos, hogy könnyű és örömteli is egyben elsőre.

Az érintett intézmények igazgatói állították azt is, hogy

„az intézménybe jelentkezéssel vállalták a tanulók és a szülők is, hogy ezeket az értékeket elfogadják és támogatják.”

Az igazgató szerint „iskolánk bekapcsolódik a nemzetközi eucharisztikus kongresszus programjaiba. Tanáraink és diákjaink között többen önkéntesként vesznek részt, kórusunk énekel a megnyitón”

Alapesetben feltételezhető, hogy az a szülő, aki egyházi iskolába íratja a gyermekét, vélhetően maga is kiemelt eseményként éli meg a pápa magyarországi látogatását, miséjét, vagy a különleges katolikus Eucharisztikus Világkongresszus magyarországi programjait. Hiszen gyakorló vallásos, vagy legalábbis mélyebben Isten-hívő, mint mások.

Azt is érdemes tudni, hogy Ákos nemcsak egy „sima” koncertet ad, hanem igen aktív szerepet vállalt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, annak imázsfilmjét ugyanis ő írta és rendezte – felkérésre.

Akit ez mélyebben is érdekel, annak ezt a videót ajánljuk:

Ez pedig az elkészült, hivatalos imázsfilm a himnusszal:

„Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni?” – egy napig volt elérhető a Vasárnap.hu-n megjelent kritikus cikk

Hogy mennyire tekinthető, vagy nevezhető sikeresnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, azt a Pécs Aktuál egyelőre nem tudja hitelesen megítélni, de a napokban volt hír, hogy eltávolította oldaláról a kongresszust övező érdektelenségről szóló véleménycikkét a Vasárnap.hu. Amint arról a Magyar Hang beszámolt: a KDNP online lapján Varga Gergő Zoltán neve alatt szeptember 7-én megjelenő írás igen kritikus hangnemet ütött meg a hazai, elsősorban fővárosi katolikusokkal szemben, akik a szerző meggyőződése szerint közönnyel, meglehetősen passzívan fogadják a katolikus egyház egyik legnagyobb, „ha nem a legnagyobb” szabású rendezvényét.

„A helyzet drámai, testvérek. Drámai. Amúgy is jellemző beteg kultúránkra a közönyösség, ez azonban most a Kongresszus vonatkozásában rendkívüli módon megmutatkozik. 75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk. Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni? Ennyi a mi hitünk, testvérek? Hát ennyi, kéremszépen”

– áll(t) a cikkben.