Címlap Gazdaság Így készül a ...

Így készül a sör az első pécsi kézműves sörfőzdében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kisebb sörforradalom indult meg Baranyában az elmúlt években, hogy minőségi alternatívát nyújtson a nagyüzemi söröknek. Sorozatunkban olyan baranyai sörmestereket mutatunk be, akik még hagyományos alapanyagokkal dolgoznak. A pécsi Steam Craft elsők között robbant be a kisüzemi sörök piacára.

Már javában termel az első kézműves pécsi sörfőzde, ahol adalékanyagok nélkül készülnek a sörkülönlegességek. Víz, maláta, komló és élesztő – ebből a négy összetevőből áll össze a hagyományos sör. Ezt a vonalat képviseli a pécsi Steam Craft mikr sörfőzde is.

A Steam Craft nem messze van attól a helytől, ahol a 19. században a harmadik pécsi sörfőzde működött. A Scholcz sörfőzde 1893-ban kezdte működését a város harmadik sörgyáraként. Az úgynevezett Mezőgazdasági Sörgyár és Gőzmalom Rt. megalapítása Scholtz Antal, a Sörház utcai (mai Felsőmalom utca) sörgyáros fiának nevéhez fűződik.

A II. világháborút már csak a Hirschfeld-féle sörgyár élte túl, a Pannónia Sörgyár, majd a rendszerváltás után Pécsi Sörfőzde néven. A monopolhelyzet 2017-ig tartott, amikor Neubauer Tibor megnyitotta felső eresztésű főzdéjét a Basamalomban.

–  Az első söröm biztos, hogy egy Szalon sör volt, amikor még 5 és 6 forint között lehetett egy üveg sör. De nem hozta azt az élményt fiatalként, mint ahogy ezt a felnőttek arcán láttuk – mesélte az első sörélményét Neubauer Tibor sörmester.

Neubauer Tibor

– Elég hosszadalmas volt mire összehoztuk a sörfőzdénket. 2015-ben otthoni főzéssel kezdtünk, két év telt el mire összeállt a főzde. Minket is meglepett, hogy elsőre iható sört csináltunk – tette hozzá Neubauer Tibor, aki speciális zárt rendszerű csapolószerkezet miatt jelenleg az egyetlen a városban, aki friss csapolt sört szállít ki házhoz. Ez pedig komoly dolog, hiszen a novemberi zárás óta csak üveges sörökhöz lehet hozzájutni.

 Kevesen tudják, hogy a hazákban készülő nagyüzemi sörök kizárólag alsóerjesztésűek, elterjedésük a 19. századtól tört előre, és mára a legelterjedtebb sörök lettek.  A sör az 1800-as évek elejéig szinte kizárólag felsőerjesztésű volt, ezt a hagyományt követi a legtöbb hazai kézműves sörfőzde és a pécsi Steam Craft főzde is. A felsőerjesztésű sörökre jellemző, hogy az erjesztés viszonylag rövid ideig, közel szobahőmérsékleten (kb. 10-21°C) megy végbe, szemben az alsóerjesztésű változattal, amelyben az erjedés viszonylag alacsony hőfokon (6-8°C), az érlelés pedig minimum egy hétig 0°C körüli hőmérsékleten történik.