Címlap Arc Kiskorában éd...

Kiskorában édesanyja elhagyta, de nem adta fel Pötyi néni, a pécsi utcazenész

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakatos Máriát sokan csak Pötyi néniként ismerik. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy könyvkötőnek tanult. Az odáig vezető út azonban nem volt egyszerű. Születése után édesanyja lemondott róla, intézetbe adta. Majd egy pedagógus fogadta örökbe, akivel Dombóváron élt. Hét éve zenél Pécsett, a Citrom utcában.

Már kiskorában dudorászott Mária

– Édesapám prímás volt, úgyhogy bennem is maradt zenei vér – vallotta be a Pötyi néni, aki azt is elárulta, hogy 20 éves koráig egy pedagógusnál élt.

– Dombóváron éltem 20 éves koromig. Már kiskoromban is dudorásztam, úgyhogy hat éves koromban elkezdtem zenét tanulni. – mesélte Mária.

Végül könyvkötő lett, majd Pécsre jött édesanyja után

– Az iskola elvégzése után felkerekedtem, hogy megkeresem édesanyámat. Meg is találtam, de sosem tudtam vele tisztázni, miért hagyott el – emlékszik vissza Mária, akinek édesanyja idén márciusban hunyt el. Nem haragszom rá, megbocsátottam már – tette hozzá.

Pécsett maradt, énekesnőként dolgozott, majd maradt az utca

– Utcabálokra is jártunk korábban, meg lakodalmakra. De az az időszak elmúlt, majd hét évvel ezelőtt kiültem a Király utcára énekelni – mondta az 55 éves asszony.

Az emberek kedvesek, mindenkinek van egy fix helye

– Pécsett minden utcazenésznek van egy helye és ideje, amikor zenél. Mondjuk ennek ellenére előfordult már, hogy kihívták rám a köztereseket – mondta Pötyi néni.

Citrom utca hangja

Lakatos Mária délelőttönként zenél a Citrom utca és Kossuth tér között. Azért csak a nap első felében, mert délután a harmonikás váltja.

És hogy miért Pötyi néni?

– Kislány koromban, amikor bárányhimlős voltam, akkor anyám Pötyiként szólított. A bárányhimlő elmúlt, a név megmaradt – mesélte nevetve Pötyi néni.