Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mecsek, a pécsi utcák, de akár egy fűszál is inspirálni tudja Ferling Szonját. A hosszúhetényi illusztrátor olyan mesevilágot alkot, amivel Baranyát egy teljesen más szemlélettel mutatja be. Képeit sokan szeretik. Sőt, legutóbb egy 120 oldalas, gyermekek beszédfejlesztését segítő könyvet is illusztrált. PODCAST a cikkünk végén.

A Széchenyi tér mosolygó arcokkal, de a Ferencesek utcája is teljesen más képet mutat Ferling Szonja rajza által

A kedvenc pedig a Zengőre rácsodálkozó gyerekek, akiket bazsarózsák vesznek körbe. A 37 esztendős Ferling Szonja úgy látja Baranya nevezetességeit, ahogy más gyermekkorában. Az illusztrátornak pont ez a célja: kicsit mindenkit visszarepíteni és lelassítani az időben azért, hogy szeretettel tudjon a természet és embertársai felé fordulni.

Hosszúhetényből egy egész kollekció van

Szonja édesanyjától tanult rajzolni, de sosem készült tudatosan erre a pályára. Ugyanakkor a rajzolás gyermekkora óta része volt életének. Magyar-könyvtár szakos tanárként végzett az ELTE-n, majd visszajött Pécsre, ahol a természet szépsége újra visszarepítette a felhőtlen mesevilágba, amit ezután már a munkáját is jelentette.

„Szerencsés vagyok, mert a munkám a hobbim és Hosszúhetényben élhetek”

Ferling Szonja

– Nagyon inspiráló környezetben élek, de azért Pécsett is megtaláltam azokat az utcákat, amik ötleteket adtak. Az, hogy Hosszúhetényben saját udvarunk van, napi szinten késztet arra, hogy szülessen egy kép – mondta Szonja. – Mostanában a kertemben található bogarakat rajzolom le, amit szeretnek és keresnek is a képeslapgyűjtők – tette hozzá.

Igen, az emberek gyűjtik még a képeslapokat

– A legtöbb képeslapot nem is a gyerekek, mindinkább felnőttek viszik. Érdekes minták, formák a természetben, amik a képeslapokon is visszaköszönnek. Ez pedig visszarepíti az embert a gyermekkorába.

A bogarakas képeslapokat nagyon szeretik a természet kedvelői

Azt szeretném, ha a világ kicsit jobb hely leNNE és az emberek pedig több türelemmel fordulnának a másik felé, a természet felé

– hangsúlyozta Szonja, milyen célt fogalmazott meg.

„Ez egy idilli világ, ami a valóságban nem ilyen. De miért ne lehetne meg az emberekben ez az érzés?”

– Mert ha jó érzés van az emberben, akkor jobban tud szeretettel fordulni a másik felé – magyarázta Szonja, milyen „szemüvegen keresztül” szemléli a világot és mi az, amit szeretne átadni a rajzain keresztül.

Télen

Gyerekeknek is segít Szonja, hogy könnyebben megeredjen a nyelvük

Szonja legutóbbi nagy munkája egy 120 oldalas logopédiai könyv volt

– Ez egy szakkönyv, ami a pici gyermekek beszédfejlesztését segíti 120 oldalon keresztül. Hatalmas felelősség volt úgy megrajzolni, hogy az szimpatikus legyen egy-egy karakter – mondta Szonja. A könyv címe: Én is tudok beszélni.

Szonjával készült interjúnk itt hallgatható végig: