Címlap Hírek Milliárdokat ...

Milliárdokat kapott a kormánytól Pécs – derül ki egy városházi anyagból, mégsem elégedett a polgármester!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, aláírásgyűjtési akcióba kezdett a választások előtt Péterffy Attila, mert ezzel szeretné nyomatékosítani a kormány felé, hogy vegyék komolyan a kéréseit. Szerinte ugyanis a kormány túl sok pénzt von el Pécstől.

Egy friss városházi dokumentumban az olvasható, hogy Pécs milliárdokat kapott a kormánytól tavaly, és ahogy a Péterffy Attila által jegyzett iratban látható is, a város költségvetésében

„a legmeghatározóbb változást az államháztartáson belülről érkező kiegészítő támogatások növekedése jelentette”

– írták. De mit is jelentett ez Pécs számára? Nem keveset, olvasható ki az anyagból, hanem milliárdokat folyósítottak a városnak. Ezt így részletezi a dokumentum:

A kép kattintásra nagyítható!
A kép kattintásra nagyítható!

Vagyis a központi pótelőirányzatok összesen 2.700.197.153 forint összegben növekedtek

– közölte Péterffy Attila az anyagban, azaz valamivel több, mint 2,7 milliárdot utalt az állam Pécsnek.

Majd részletezi is a dokumentum, hogy

  • a települési önkormányzatok működésének általános támogatása 10.627.630 Ft-tal,
  • óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők átlagbéralapú támogatása 94.962.858 Ft-tal,
  • települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása 331.285.802 Ft-tal,
  • míg a települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása 1.960.931 Ft-tal emelkedett.

Az Önkormányzat összességében 2.127.050.408 Ft kiegészítő többlettámogatásban részesült

– jegyzik meg, melyből a Kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatása 23.926.702 forint, és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata működési feladatainak támogatása 2.050.000.000 forint volt – olvasható a szövegben.

(Ezen a jogcímen részesült az Önkormányzat kompenzációban, mivel a Kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a helyi iparűzési adó rendszerén keresztül is támogatta, ezáltal a Városnak helyi iparűzési adóbevétel kiesése keletkezett 2.054.000.000 Ft mértékben – teszik hozzá.)

A polgármester által jegyzett dokumentum itt olvasható, és letölthető:

„Példátlan tejesítményt nyújtott Péterffy Attila: csődközelben Pécs”

“Pécs polgármestere 2,5 év regnálás után csődközelbe kormányozta Pécset, ami példátlan teljesítmény. Az előző szocialista városvezetésnek is 8 év kellett hozzá, hogy 47 milliárdos adósságot termeljenek, amelyet 2018-ig tartott eltakarítani, és az okozott kárt helyreállítani – nem kevés kormányzati segítséggel – reagált a legnagyobb ellenzéki frakció a pécsi polgármester aláírásgyűjtési akciójára. Megjegyezték azt is, hogy a kormányon keresztül eddig 300 milliárd forintos támogatás, fejlesztési pénz érkezett Pécsre és érkezik ezekben a percekben is.

“Péterffy Attilának azonban elég volt 2,5 év, hogy csődközeli helyzetet állítson elő Pécsett, amelyért természetesen nem önmagát, hanem megint a kormányt hibáztatja, és ezért még aláírásokat is beszerezne a pécsiektől”

– tették hozzá, de itt még messze nem álltak meg. A további részletekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

A városvezetés sem hagyta szó nélkül az ellenzéki kritikát, és egy szokatlanul nyers szövegben reagáltak, amelyben egyebek mellett azt írták:

a pécsi fideszesek “tömött sorokban, futólépésben és azonnal” írjanak alá!

Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben: