Címlap Hírek Most kell meg...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki esténként szereti kémlelni az eget, és vonzzák a tekintetét az égitestek, annak a napokban különleges élményben lehet része: látható lesz a Nisimura üstökös.

A C/2023 P1 (Nisimura) nevű égitestet 2023. augusztus 12-én fedezte fel Nisimura Hideo, egy japán amatőr csillagász. Az üstökös szeptember 18-án lesz napközelben, ekkor a Merkúrnál is közelebb kerül a Naphoz, látszó fényessége pedig elérheti a három magnitúdót, így akár szabad szemmel is megfigyelhető lenne, ha nem látszana nagyon kis szögtávolságra a Naptól.

A csillagászok szerint most hétvégén a legalkalmasabb az időpont arra, hogy lássuk ezt az égi jelenséget. Minden bizonnyal egy egyszerű távcsővel is fel lehet fedezni a kométát, de az éles szeműek akár szabad szemmel is láthatják.

Amikor egy üstökös megközelíti a Napot, a benne található jég gázzá és porrá alakul, amelyek egy csóvát alkotnak, ami visszaveri a napfényt, ezért válik láthatóvá a Földről. A Nisimura üstökös csóváját már egy magyar asztrofotós, Majzik Lionel is megörökítette.