Címlap Hírek HARMADIK OLTÁ...

HARMADIK OLTÁS? Pénteken jelenti be Orbán Viktor a kormány döntését

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A harmadik oltásról, a kötelező oltásról, illetve a 60 év felettiek, valamint a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának eléréséről fog beszélni pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A kormány szerdán tárgyalt a teendőkről és az intézkedésekről - mondta Gulyás Gergely csütörtökön.

CÉL: az oltottság arányának növelése a következő hetekben!

A harmadik oltásról

pénteken a miniszterelnök jelent be konkrét intézkedéseket.

A kötelező oltással kapcsolatban

vizsgálják, hogy indokolt-e bizonyos helyeken kötelezővé tenni vagy a munkavégzés feltételévé tenni az oltást. De a kormány ebben még nem döntött. Szóval mindenkire kiterjedő kötelező oltást nem, de egyes területeken, különösen az egészségügyben, illetve általában a munkáltatói jogok szempontjából a kabinet szerint érdemes ezt megvizsgálni.

A 60 év felettiek és a gyerekek oltása

A kormány szerint ismét azt kell megnézni, hogy mit tehetnek a 60 év felettiek, valamint a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése érdekében – mondta Gulyás Gergely. Azt látják, hogy a negyedik hullám attól függően lesz vagy nem lesz, illetve súlyossága is attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat.

A delta variáns az idősebbekre a legveszélyesebb,

60 év felett „a kockázat óriási”, minden más eddigi vírusvariációnál lényegesen nagyobb, ezért a 60 év felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni.

A kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha már megkapta mindkét oltást.

A miniszter azt is nyomatékosította: Magyarországon engedélyezett minden oltóanyag hatékony és alkalmas arra, hogy a járvány negyedik hulláma esetén védettséget adjon, ugyanakkor aki az oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot kelt, az ezzel mérsékeli az oltási kedvet, és emberek halálát idézi elő.

Hangsúlyozta: a kormány rendkívül káros politikai folyamatnak tartja, hogy „vélhető politikai haszonszerzés érdekében” megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. A jóindulatú feltételezés az, hogy emögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú pedig az, hogy üzleti, lobbi- vagy gyógyszergyártói érdekek – fűzte hozzá.

A miniszter ezért arra kér minden politikai szereplőt és az újságírókat is, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg „politikai pártoknak vagy oldalaknak segíteni”, hanem fogadják el a tudományos kutatások eredményeit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb magyarországi kutatást eddig a Semmelweis Egyetem végezte el több mint ezer eset feldolgozásával, és ebből teljesen egyértelműen kiderült, hogy minden Magyarországon engedélyezett és alkalmazott oltóanyag hatékonysága 96 százalék fölötti.

Kiemelte, hogy még azok 88 százaléka is védettnek bizonyult, akik az antitestvizsgálatokon egyébként negatív eredményt kaptak. Megjegyezte: az adatokból az is látszott, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett Szputnyik oltás a legeslegjobb, mert ott nem volt egyetlen eset sem, amelyikben ne lett volna meg a védettség.

Szerinte ezért teljesen fölösleges bármely oltóanyaggal szemben „hangulatot kelteni”, mert a vakcinák mindegyike védettséget ad.    

A kormány nevében továbbra is mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát. Aki ma regisztrál, az két nap múlva bármelyik oltóanyagból, kívánsága szerint kaphat – mondta.