Címlap Hírek Összeszedtük ...

Összeszedtük a babonákat: miért eszünk lencsét és iszunk pezsgőt?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január elsején szerencsés apró lencsét enni, ugyanis a hiedelem szerint gazdagságot jelképez a minél apróbb szemű étel. Így például a borsó és bab is. Viszont ha hiszünk a babonában ne együnk baromfit és halat, mert az előbbi elkaparja a szerencsét, az utóbbi pedig elúszik vele, a rák hátrafelé halad. A pulyka pedig haragot gerjeszt. Akkor mégis mit együnk? A sertéshús szerencsést hoz (befelé túrja azt), az Alföldön az év utolsó napján kocát látni malacaival együtt, jó jelnek számított. Ezért is mondják „malaca lesz”.

Az édes étel édes életet jelképez

A szerelmesek éjfélkor egymás szájára mézet is kenhetnek, hogy szép szó hagyja el szájukat az újévben. De pogácsát és fánkot is szokás sütni ilyenkor, fiúneveket elrejtve benne. Amelyiket megkapj a lány, az lehet a jövendőbelije.

Ne takarítsunk, teregessünk és vigyük ki a szemetet

Régi hiedelem az is, hogy olyan lesz az egész évünk amilyen az első nap. Így jobb távol maradni a viszálytól, házimunkától, főzéstől. És minden olyantól, amit kerülnénk az évben. Jót hozhat viszont a hideg vízben fürdés, az egészséget jelent. De ehetünk gyümölcsöt is, ha vállalkozók vagyunk. Így gyümölcsöző lehet az esztendő, ami ránk köszönt. Érdekesség, ha almát eszünk, akkor számláljuk meg a magját. Annyi siker ütheti markunkat az esztendőben, ahány mag található benne.

Miért igyunk drága pezsgőt?

Ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, akkor a folytatás is gazdag, fényűző lehet.

És hogy honnan van ennyi babonánk, ami jobban fennmaradt, mint más hiedelem?

Az ember évről évre jobbat, szebbet akar magának és persze családjának. Ezért évfordulókor igyekszik mindent elkövetni, hogy ez meg is történjen és még ilyen babonákat is komolyan vesz, hogy január 1-vel tiszta lappal indulhasson. Hajrá!