Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Álmokat árulni - van ebben rutin bőven Pécsen.

Több módszer is van arra, hogy egy város polgármestere látványosan bizonyítsa, hogy ő márpedig dolgozik, és ezért (is) nagyon más, mint elődjei voltak. Nem kell ehhez igazából más, mint egy ügyes fotós és néhány alkalom vagy apropó, ahol meg lehet mutatni a „munkát”.

Pécsett ennek a látványdolgozásnak nagy hagyományai vannak,

akadt olyan fideszes politikus – Csizi Péter – a múltban, aki még egy párakaput sem volt rest maga prezentálni a pécsieknek a nyári kánikulában. Páva Zsolt is húzott már gumicsizmát a faültetésekhez, ragadott akkus csavarbehúzót, vagy bontott betont, de még kékvillogós felvezető autót is vezetett a Magasház bontásakor, és saját szemével ellenőrizte az útfelújításokat is, meginvitálva arra a környék lakóit is.

Az előző városvezetés nagy kommunikációs dobása volt az is, amikor jobb híján még csak a fejekben létező új pécsi Vásárcsarnokról szőtt álmokat – látványterveket, tervpályázatra érkező műveket – mutatták be a nagyközönségnek egy látványos show keretében, persze jelentős médiajelenléttel. Amit látunk ugyanis, az a valóság, az van, amit meg nem látunk, az nincs is – mondanák sokan.

Álmokat árulni

Aki még emlékszik ezekre a jelenetekre, azoknak most déjà vu-je lehet, ugyanis Péterffy Attila is valami ilyesmire készül. Csak ő ezúttal az álmokban létező pécsi aquaparkot „mutatja be” majd. A baloldali pécsi polgármesternek is van gyakorlata a látványmunkában, ráadásul közösségi oldala szerint előszeretettel húz ehhez munkavédelmi sisakot is. Tehát nemcsak olyan tessék-lássék módon látványdolgozik, hanem profin adja elő, ügyelve a részletekre.

Péterffy Attila DOLGOZIK (Fotó forrása: Péterffy Attila közösségi oldala)

Amint azt a Pécs Aktuál megtudta, napokon belül ünnepélyes díjáatadót szervez Pécs városvezetése, ahol a „multifunkciós sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark” építéséhez kapcsolódó nyertes terveket díjazzák újra, közönség előtt. Ez önmagában eléggé kevés lenne,

az igazi innováció az, hogy ezeket a terveket, rajzokat az Árkádban ki is állítják majd. Így az egyszeri pécsiekben felébredhet az a képzet, hogy már épül, készül, alakul a régóta vágyott pécsi aquapark. Miközben erről szó sincs sajnos, és jó pár évig nem is lehet, ha egyáltalán eljön valaha ez a pillanat.

Erről éppen maga a polgármester beszélt korábban, tehát még hosszú évekig szóba sem kerülhet igazából semmiféle építés, sőt a teljes projekt is kérdéses valójában. Hogy miért, arról ebben a cikkünkben lehet olvasni részletesen:

Mindazok a látványos eszközök tehát, amelyekkel gyakran élt az előző és a mostani városvezetés is, nem egyebek, mint kommunikációs trükkök tulajdonképpen; de ha megengedőek vagyunk, akkor mondhatjuk akár részfolyamatnak is, ami

egyelőre inkább a vágyak és álmok világába tartozik, mint a realitáséba.

Ezt a műfajt egyébként a politikában úgy hívják: az álmok árulása. Azaz a politikus a jövőt árulja, a reményt, az álmokat, ha már egyelőre nincs kézzelfogható eredménye, akkor azt adja el, ami lesz, vagy lehet – persze csak ha megválasztják, vagy ha rá szavaznak.

Ezt a témát egyébként korábban is érintettük ebben a cikkünkben:

A korábban meghirdetett tervpályázatos akció nem úgy sikerült egyébként, ahogy azt többen is várták; így némileg felemásnak ígérkezik az ünnepélyes bemutató is. Az Octogon szakmai portál pont a napokban írta erról „Füstbe ment terv” címmel.

Mint írják, eredményt hirdettek a pécsi Tüskésrét területére álmodott multifunkcionális sportcsarnokot, uszodát és szállodát is magában foglaló Aquapark pályázatán. A Studiobazaar és a The Greypixel tervét többekkel együtt formai okokból kizárták a bírálatból, alkotói azonban úgy gondolták, hogy a tervbe fektetett szellemi energia ne vesszen kárba, ezért megosztották a pályaművüket a lappal.

A pécsi önkormányzat 2015-ben állapodott meg a kormánnyal arról, hogy a Modern Városok Program keretében megépülhet a szállodát is magában foglaló épületkomplexum. A helyszín, Tüskésrét egy hajdani iparterület rekultivációjával létrejött park. A pályázat az itt elkezdődött sport- és rekreációs fejlesztésekhez illeszkedő, turisztikai vonzerővel is rendelkező együttes létrehozására keresett koncepciókat aquapark, sportuszoda, multifunkcionális rendezvénycsarnok, szálloda elhelyezésére. A bírálatból több tervet kizártak, első helyezettet nem hirdettek. Második helyezett lett a NAPUR Architect pályaműve, megosztott harmadik díjban részesült a MÁS DESIGN és a Perényi Stúdió, valamint a CAN Architects terve, megvételt nyert továbbá a Modulárt, az AU.ROOM Építész Műhely, illetve a KÖZTI munkája.

Nem elhanyagolható tény, hogy a pályázati kiírás elrugaszkodott a realitások talajáról: a jelenlegi gazdasági környezetben végképp, de általánosságban is utópisztikus gondolat ilyen léptékű épületegyüttes megvalósítása egy magyar vidéki város életében

– írják a szaklapban.

Így a pályamű valóságos ütemezhetőséggel és hosszúra nyúló megvalósítási idővel számol, nem ringatja magát az egységes építészeti gesztus ideájába. Az önmagukban is értelmezhető, különállóan építhető és eltérő karakterű épületek heterogén, ugyanakkor komponált együttest alkotnak, ahol a főszerep az épületek között kialakult közparké.

Ide kattintva teljes egészében meg lehet nézniStudiobazaar és a The Greypixel tervét, szerinünk remekül néz ki, amit megálmodtak, mi csak pár képet mutatunk:

Fotó / Látványterv: Studiobazaar és a The Greypixel / Forrás: Octogon.hu
Fotó / Látványterv: Studiobazaar és a The Greypixel / Forrás: Octogon.hu
Fotó / Látványterv: Studiobazaar és a The Greypixel / Forrás: Octogon.hu