Címlap Hírek Pécsi lakásmu...

Pécsi lakásmutyik: Akár a százmilliós tételt is elérheti az összeg, amellyel megkárosították a várost az ellenzék szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy komoly nyomozás is folyik már a pécsi városvezetés körül; a pécsi Fidesz most az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos mutyik miatt szólalt meg. Reakció viszont onnan érkezett, ahonnan nem számítottak rá.

Mint ismert vesztegetés és közfeladati helyzettel visszaélés miatt is vizsgálódnak a rendőrök, illetve a katonai ügyészek a pécsi önkormányzat körül, mert egyrészt kenőpénzért adhatták a bérlakásokat Pécsen, másrészt a lakáskiutalásokért felelős bizottsági elnök, illetve az egyik alpolgármester ismeretségi köréhez tartozik az a család, amelyről a napokban derült ki, hogy három bérlakást is kaphattak.


Az ellenzék szerint, több tízmillió forintos kár is érhette Pécset a lakásokkal való trükközések miatt – persze, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmények történtek.

– Jelenleg hat konkrét esetet ismerünk, ahol a nyomozóhatóság vizsgálódik és ahol komoly kétségek merültek fel a lakások kiutalásának jogszerűségéről: ezek közül két esetben egy szocialista városvezető családi érdekeltségébe, egy esetben egy szocialista pártvezető hozzátartozójának, míg három esetben egy jobbikos aktivista családjának használatába kerültek önkormányzati lakások – magyarázta a sajtóhíreket Barkóczi Csaba.

A pécsi Fidesz képviselője – aki a különféle önkormányzati bérleti díjak alapján számolt – szerint „csak ezt a hat esetet alapul véve is több mint 18 millió forintos kár érhette a pécsieket az elmúlt években, ha pedig hozzávesszük a lakások amortizációjával járó kiadásokat is, akkor ez az összeg bőven meghaladja a 20 millió forintot”.

A vesztegetési ügyben érintett ingatlanok számát még nem ismerjük, ez csak a nyomozás előrehaladtával fog kiderülni, de ha a gyanú beigazolódik, akkor az érintett bérlakások számától függően akár százmilliós tételt is elérheti az összeg, amellyel megkárosították a várost

– magyarázta.

A Péterffy Attila városvezetésének felállása óta tapasztalt visszásságok kiküszöbölése végett változásra van szükség ezen a területen. A jövő évi választásokat követően – bízva a pécsiek bölcs belátásban – a város vezetését átvevő jobboldalnak rendet kell majd tennie a lakásügyben és elejét kell venni a mostani típusú visszaéléseknek – szögezte le a képviselő.

UPDATE: Reagált a Tiszta Kezek Frakció, mert a pécsi Fidesz „egyetlen egy gyanús lakásügyet sem tárt” fel

Barkóczi Csaba sajtótájékoztatója után, kora este reagált a Fidesz bejelentésére a Tiszta Kezek Frakció, amely gyakorlatilag egyedüliként tárta fel, ásta elő és kérdezett rá a necces lakásügyekre, nem egyszer szembesítve ezekkel a polgármestert, Nyőgéri Lajost, vagy a jobbikos bizottsági elnököt: Fogarasi Gábort.

Hencsei Zsolt, a Tiszta Kezek képviselője azt írta Barkóczinak címezve, hogy

Tisztelt Képviselő Úr , kedves Csaba! Ahhoz képest, hogy egyetlen egy gyanús lakás ügyet sem tártatok fel, eléggé vehemensek vagytok. Utoljára akkor láttalak benneteket ennyire keménynek, amikor a Mandulás ügyben sem csináltatok semmit. Bízom benne, hogy a kampány hevében találtok majd olyan saját témát, amivel ténylegesen kínos helyzetbe tudjátok hozni Péterffyt és csapatát! Hidd el nekem, hogy a téma az utcán hever! Sok sikert és jó munkát kívánok!

A képviselő teljes posztja itt nézhető meg: