Címlap Baranya Több 10 ezer ...

Több 10 ezer égő világítja a váraljai Mikulás házát

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécstől 45 percnyi autóútra található Váralján 30 éve úszik fényárban Güth Balázs háza. A házigazda a több tíz ezer égőt minden évben kiegészíti egy-egy mesefigurával. Idén látható a Szépség és a Szörnyeteg, Elza, Anna, Oláf, Grincs, és a tavalyi Manó házakból az egyik Mikulás szobája. Az évek alatt igazi látványossággá fejlődött házikó ingyenesen látogatható.

A karácsonyi ház ötlete egészen a tulajdonos gyerekkoráig vezethető vissza.

– Gyerekkoromban, amikor a Reszkessetek betörők c. filmben láttam, milyen szépen feldíszítették a házat, elhatároztam, hogy egyszer én is megcsinálom majd. Eleinte a ház kontúrját díszítettük, majd az évek során egyre több égő került fel. Mára igazi zarándokhellyé váltunk – mesélte Güth Balázs.

A környékről sokan többször is ellátogatnak az adventi időszakban, hogy megnézzék a fényben úszó épületet.

– Ez nagyon nagy öröm számunkra, én már 82 éves vagyok, de minden évben meglátogatom Balázsékat. Ha tehetem, nem is egyszer, hiszen annyira szívet melengető ez a látvány – mondta az egyik látogató.

A háziak hétvégente teával és süteménnyel várják a gyerekeket. A vendéglátásért nem kérnek pénzt, de a mindenki karácsonyfájára szívesen fogadják a karácsonyi díszeket. Nem cél, hogy évről évre több égő világítson, de így is minden évben más képet mutat a ház.

– Nem jellemző, hogy bővítenénk. Talán annyiban más, hogy minden évben más-más témát találok ki – mondta Güth Balázs, akinek tavaly 182 ezer égő „festette meg” a házát.

A harmincadik évfordulóra a korábbi években legnagyobb sikert aratott jelentek elevenednek meg az épületen, a kertben és a hát előtti útszakaszon.

Volt már, aki Szombathelyről érkezett Váraljára

– Több olyan család van, akik több száz kilométerről utaznak el hozzánk, hogy megmutassák Váralján a gyermekeiknek, unokáiknak a fényárban úszó meseházat – teszi hozzá Balázs, aki ennek ellenére a honlapukon felhívja arra is a figyelmet, hogy főként a helybélieknek lehet érdekes látványosság a ház. Hiszen az elmúlt 30 évben nőtte ki magát.

Az épület 2021-ben díjat is nyert a „Ki díszit a legszebben” c. pályázaton. A nyereményt Balázs a település önkormányzatának ajánlotta fel, hiszen utcai világítást nyert.

A házat január 6-ig vízkeresztig lehet megtekinteni. Addig a fények naponta délután fél 5 és este 8 között gyúlnak fel.