Címlap Környezetvédelem OCSMÁNY! Húgg...

OCSMÁNY! Húggyal teli palackok is hevernek a Mecsekben, önkéntesek szedték fel az út széléről

A HOTE nem riadt vissza!
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem kamu! 1,5 literes PET-palackokba végzik a dolgukat a sofőrök és a Mecseken "húzzák le". Csak épp nem tűnik el. Szerencsére vannak olyan környezetvédők, akik a félig "veszélyes hulladék" összegyűjtésétől sem riadnak vissza.

Míg az egyik fáradhatatlanul felszedi, addig a másik a következő percben már szinte ráhajítja a szemetet… – mindez nem is olyan távol tőlünk. A mindenki által szeretett Mecsekben! 

Ez a sok ember 10 kilométer hosszan szedte a szemetet az út szélén. Meg sem tudták számolni, hány zacskóba pakoltak hulladékot.

A jó hír, hogy van egy túracsoport, akik minden évben, ha esik, ha fúj összegyűjtik a kocsikból – menet közben – kihajított szemetet! Ők a HOTE! Takács Ferenccel beszélgettünk, aki 8 éve szervez szemétmentesítést a Kelet-Mecsekben. 

Az idei év legdurvább szembesülése: a 1,5 literes flakonok félig tele pisivel

Takács Ferenc HOTE-vezető és a sok flakon

– Már a sokadik teás flakont szedtük fel, amikor feltűnt, hogy mindegyik félig tele van. Nem értettem, ezért felnyitottam az egyiket. Akkor csapott meg az orrfacsaró bűz. Vizelet volt benne – mondja Takács Ferenc.

Sokan útközben egy flakonba ürítenek, majd kihajítják a kocsiból, kamionból

– Nehezen fogom fel, hogy lehet ilyenre képes egy sofőr. Belevizel a flakonba, majd lehúzza az ablakot és elhajítja. Mi azonban felszedjük – mondta Takács Ferenc, aki több mint 70 társával együtt az ilyen ocsmányságok összegyűjtésétől sem riad vissza. 

Ti, akik megszállottan szeretitek a Mecseket, hogyan élitek ezt meg?

Nem volt könnyű a 10 kilométeres terep, de nem riadtak vissza a környezetvédők.

– 8 éve szedjük a tavasz beköszönte előtt az út szélén a szemetet. Egyszerűen nem tudunk elmenni mellette, pedig sokan ezt teszik. Sőt! 

Energia italok tárháza rejlik az avar alatt 

Megdöbbentő, de a fém dobozok és a pillepalackok a növények alatt mázsaszámra rejtőznek. Csak a mostani szemétszedésre 35 ezer forintért vásároltunk zsákokat. Megdöbbentő az emberi trehányság – tette hozzá Ferenc. 

10 kilométer hosszan hajolgattak az önkéntesek Hosszúheténytől Magyaregregyig 

Szombat reggel 5 fokban a természetkedvelők nem a tévé elé huppantak le, nyakig betakarózva. Felhúzták a láthatósági mellényüket és a közút mellett sétálva, meg-megállva, hajolgatva, olykor szúrós bokrok közül halászták ki a szemetet. 

– Hiába szedjük fel minden tavasszal. Még most is bukkanunk ‘80-as évekből származó kakaós zacskókra – mondta a szervező. 

2-3 konténer szemét csak az utak mellől! 

– Amit most összeszedtünk, az csak az út közvetlen környezetéből került elő. A bezsákolt halmok körülbelül 2-3 konténert tesznek ki, amit majd a Magyar Közút emberei elszállítanak. 

Iskolások is csatlakoztak!

A hosszúhetényi iskolából 250 gyermek az erdőt járta, hogy ott segítsen, ahol tud. – Most már harmadik alkalommal a legkisebbek is csatlakoztak hozzánk – mondta Takács Ferenc.

És ha most picit örülnénk annak, hogy rend van a Kelet-Mecsekben, kapaszkodjunk meg!

– Úgy képzeljük el a mi szemétszedésünket, hogy miközben hajolgattunk, az egyik autóból már repült is a szalámis zacskó. Nagyon rossz érzés volt. Hogy lehetne megváltoztatni az emberek gondolkozását? Miért kell ez? – tette fel a kérdést az egyesület vezetője. 

A Kelet-Mecseken kívül ekkora szabású összefogás és szemétszedés sem a Közép-, sem a Nyugat-Mecsekben nincs. A Hosszúhetényi Turista Egyesületet több magánszemély, a Mecsekerdő Zrt. és a hosszúhetényi önkormányzat és a Z-Elektronika Kft. támogatta. 

Idős és fiatal egy célért kelt fel szombat reggel.