Azonnal elrendelné az otthoni munkavégzést és a téli szünetet a Párbeszéd

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Párbeszéd a koronavírus-járvány megfékezését célzó új intézkedéseket javasol, így például az iskolai és óvodai téli szünet azonnali elrendelését - közölte a párt frakcióvezetője szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Szabó Tímea úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök “bénultan, tétlenül nézi” a koronavírus miatti napi halálesetek számának emelkedését és semmit nem csinál a helyzet javítása érdekében.

A Párbeszéd szerint a kormánynak

  • azonnali téli szünetet kellene elrendelnie az iskolákban és az óvodákban egészen január elejéig, amikor felül lehetne vizsgálni, hogy a kieső időszakot miként lehet pótolni, akár a tanév nyári meghosszabbításával.
  • A kabinetnek emellett 100 százalékos táppénzt kell biztosítania a koronavírus miatt munkaképtelenné vált dolgozóknak, az államnak pedig – osztrák mintára – a munkavállalók bérének 90 százalékát meg kell térítenie, hogy senkit ne kelljen elbocsátani
  • az üzletekben tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson,
  • a boltok előtti sorban állás elkerülése érdekében pedig az üzletek nyitva tartását 21 óráig, a kijárási tilalom kezdetét pedig 22 óráig tolják ki
  • az állam rendelje el az otthoni munkavégzést, ahol lehet,
  • a szociális dolgozók pedig – az egészségügyhöz hasonlóan – kapjanak egyszeri 500 ezer forintos jutalmat.

A Párbeszéd politikusa szerint további lépésekre van szükség, hogy a “karácsony ne a gyász és a szomorúság időszaka” legyen, ezért egy országgyűlési határozati javaslatban foglalták össze kezdeményezéseiket.

Hirdetés
Előző sztori

Meghalt 193 beteg, 5525-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Következő sztori

Tömeg Pécsett: ölelkező Mikulás pörgeti fel a karácsonyi hangulatot a téren

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1