Címlap Közélet Akadt pár 500...

Akadt pár 500 fő feletti rendezvény, de Baranyában nem büntettek senkit

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar zenészszakma egy emberként szorított a szigorítások feloldásáért, ám a kormány döntése értelmében augusztus 15-e után továbbra sem tarthatóak meg az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvények. Baranyában rendőri ellenőrzés csak elvétve akad, a szabályok betartása pedig a szervező vagy az üzemeltető felelőssége volna.

A magyar könnyűzenei tömegrendezvények sorsa 2020-ban nagyon szerencsétlenül alakult. Gyakorlatilag június közepétől semmilyen zárt helyen, vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvényt nem lehet tartani, függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől.

Ahogy a kormányrendelet is szól, ezeket az eseményeket csak abban az esetben lehet megtartani, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Az elmúlt pár hétben azonban több olyan eseményről is értesült szerkesztőségünk, ahol minden bizonnyal az 500 főt meghaladta a résztvevők száma, bárminemű következmény nélkül.

Kinek volna a feladata az ellenőrzés?

A létszámkorlát ellenőrzése nem nagy feladat egy körülhatárolt térben, hiszen megoldható egy erre dedikált személlyel és egy klikkerrel, vagy egy digitális számlálóval.

A bökkenő ott van, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint

a szabályok betartása a szervező, valamint az az üzemeltető felelőssége,

akik értelemszerűen nem fogják magukra hívni a rendőröket, ha megérkezik az 501-ik vendég. Az esetenként felbukkanó rendfenntartóktól azonban még így is lehetne tartani – elvileg.

A létszámkorlátozásra vonatkozó előírások betartását

a baranyai rendőrök eseti jelleggel ellenőrizték csak.

Azt is elmondták, hogy tapasztalataik szerint a rendelkezések érvényesítésével eddig nem volt probléma, az érintettek – szervezők és résztvevők egyaránt – az elvárások teljesülésére törekedtek.

Félmilliós bírság is járhatna a túl sok résztvevőért

A rendelet értelmében 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírsággal büntethetnék a zsaruk a védelmi intézkedéseket be nem tartó szervezőket, ez augusztus 15-e óta nem fordult elő Baranyában. Mint mondták, 500 főnél nagyobb rendezvény megtartásáról négy alkalommal (két kulturális, két sportrendezvény) tájékoztatták a rendőrséget, végül ezekből az esetekből sem lett szabályszegés, és bírság. Azt már nem tudtuk meg, hogy azért nem, mert ezek nem minősülnek zenés táncos rendezvénynek, vagy azért mert a helyszínre érkezve látták a rend őrei, hogy a vendégek létszáma egyértelműen nem haladja meg az 500 főt.

Mi van a kulturális, gasztro vagy éppen sportrendezvényekkel?

A Fáma nem szól azokról az eseményekről, amelyek nem zenés táncos rendezvények. Ilyen lehet egy gasztronómiai fesztivál, egy városnak a saját fesztiválja, vagy éppen egy kulturális tematikájú eseménysorozat. Ezek közül valamennyire számíthatunk Baranyában, az elkövetkezendő pár hétben. Persze ezekben az esetekben is kötelező lenne a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás, az már más kérdés, hogy ezt mennyire tudják betartani az emberek.