Címlap Közélet Egyelőre nem ...

Egyelőre nem kapnak jelentős béremelést a tanárok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reagált a Belügyminisztérium a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseire. Az érdekképviseletek által a Telexhez eljuttatott dokumentumban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) négy kérdésére válaszolt az immár az oktatásért is felelős tárca.

A tanárok szeretnék, hogy a pedagógusok illetménye a kormány által bejelentett 10 százalékon felül további 45 százalékkal nőjön. A tárca szerint a következő két évben legalább 10-10 százalékos emelés lehet, ennél nagyobb mértékű emelés akkor lehetséges, ha a gazdaság jól teljesít.

A szakszervezetek a nem pedagógusi munkakörben foglalkoztatott oktatási dolgozók béremelését is kérték, egész pontosan azt, hogy az ő garantált alapilletményük ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké. Erre a BM azt válaszolta, „a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett.”

A kérésre, hogy a mostani 22-26 tanóra helyett legfeljebb heti 22 tanóra legyen, a minisztérium úgy reagált, hogy a pedagógusok átlagéletkora emelkedik és csökken a fiatalok száma, ezért nagyarányú óraszám-csökkentés „nem tekinthető reálisnak”.

A pedagógusok követelései között szintén szerepel, hgy a pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak önállóan végzendő gyermekfelügyeletre. Ez a Belügyminisztérium szerint viszont okafogyott, mert a Klebelsberg Központ felmérése szerint a gyakorlatban most sincs heti 35 óránál tovább tartó beosztás, de nyitottak arra, hogy ezt jogszabályban megerősítsék.