Címlap Közélet Elfogyott a v...

Elfogyott a víz, kitört a pánik a briteknél!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy-Britanniában kifogytak a szupermarketek az ivóvízből, annak ellenére, hogy az emberek fejenként csak három-öt palackot vásárolhatnak. A kormány szeretné elkerülni annak az 1976-os esetnek a megismétlődését, amikor nem folyt víz a csapból.

Már hivatalosan is aszály sújtja Nagy Britanniát, annyira kevés eső esett az utóbbi időben. Az országban átlagosan 35 fokig kúszik fel a hőmérséklet, és június óta alig esett csapadék – írja a Daily Mail alapján az Index. A Temze vízszintje is rendkívül alacsonyan van. 

AZ EMBEREK PÁNIKVÁSÁRLÁSBA KEZDTEK, ELKEZDTÉK KIFOSZTANI A SZUPERMARKETEK ÁSVÁNYVIZES POLCAIT.

A boltok emiatt arra kényszerültek, hogy maximalizálják az egy alkalommal megvásárolható víz mennyiségét. Emiatt történhetett meg az, hogy bár Nagy-Britannia olyan meleggel szembesült, mint amilyen még a Karib-térség egyes helyein sincs, a londoni Aldi áruház polcain egy felirat figyelmeztetett: fejenként maximum öt palack vizet engedélyeznek a vásárlóknak. Anglia keleti és déli részén arra szólították fel a lakosságot – szemlézi a hírt az Index, hogy

legyenek takarékosak a vízzel, mert ötven éve nem tapasztaltak olyan száraz nyarat, mint amilyen az idei.

Egyes előrejelzések szerint az augusztus 13-i hétvégén a negyven fokot is megközelítheti a hőmérséklet. 

Bár az aszály nem jelenti azt automatikusan, hogy korlátozni kell a vízhasználatot, a szolgáltatókra kétségtelenül nagyobb terhet ró.

A slag használatát be kell tiltani, ezt pedig hamarosan követheti az otthoni kocsi- és ablakmosás is.

A kormány szeretné elkerülni, hogy megismétlődjön az a jelenet, amely 1976-ban: mivel az otthoni csapokból nem folyt a víz, az utcai csapokból vittek vizet az emberek.

(via Index.hu)