Címlap Közélet Felfüggesztik...

Felfüggesztik a pedagógussztrájkot – Észrevették, hogy választás lesz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új kormány megalakulásáig felfüggeszti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok március 16-án induló, határozatlan ideig tartó sztrájkját. Az érdekvédők a választások után kialakuló új helyzet miatt döntöttek így.

Mint ismert, április 3-án országgyűlési választásokat tartanak hazánkban. A vasárnapi választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog működni, így a sztrájktárgyalások nem tudnak érdemben folytatódni, ami az egyik alapfeltétele a jogszerű munkabeszüntetésnek.

Az ügyvezető kormánynak nincs joga rendeletalkotásra, nincs joga megállapodásra, így tulajdonképpen egy darabig nem lesz másik fél, akivel érdemben tárgyalni tudnánk

– indokolta a sztrájkbizottság döntését az Index cikke szerint Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi tagja, aki hozzátette, a sztrájktörvény ugyanakkor előírja, hogy a tárgyalásokat a sztrájk ideje alatt is folytatni kell. Ennek hiányában a munkabeszüntetés jogszerűtlen lenne, a kollgákat pedig semmiképp nem sodornák veszélybe.

A Nagy Erzsébettel, a PDSZ ügyvivőjével készült exkluzív interjúnkban a Pécs Aktuál rákérdezett arra, hogy miért éppen “most”, közvetlenül az országgyűlési választások előtt tüntetnek? Hiszen – a vélekedés szerint – mivel éppen választás van, ezért melyik kormányra próbálnak nyomást gyakorolni? A régire, amelyiknek lehet, hogy csak napjai maradtak, vagy az újra, amelyet még nem látni?

Nagy Erzsébet akkor azt mondta, azért folytatják a sztrájkot, mert azt szeretnék, hogy ha ez a kormány már nem foglalkozik a követelések teljesítésével, akkor a következő kormánynak első lépése legyen ezt rendezni.

(Borítókép forrása: PDSZ)