Címlap Közélet Reagált a péc...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikerült elérnünk a Modern városok program, illetve a Magyar falu program kormánybiztosát, Gyopáros Alpárt, akit szembesítettünk Péterffy Attila lapunknak adott nyilatkozatával. A pécsi polgármester ugyanis azt mondta, “nem az a pécsiek érdeke, hogy egy kormánybiztosnál kilincseljen”, ő inkább Orbán Viktorral tárgyalna Pécs fejlesztéseiről.

“ÉN MAGAM JELLEMZŐEN NEM A PROJEKT ELŐKÉSZÍTÉSÉRT, VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS KORMÁNYBIZTOSSAL, MINT BEOSZTOTTAL EGYEZTETTEM, EZ A KOLLÉGÁIM FELADATA VOLT. SOKKAL INKÁBB AHHOZ A SZEMÉLYHEZ FORDULTAM, SZINTÉN LEVÉLBEN, TÖBB ALKALOMMAL, AKI EZEKET A DÖNTÉSEKET MEGHOZZA: ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖKKEL”

– írta szó szerint így Péterffy Attila.

Mint korábban megírtuk, a kormánybiztos néhány napja kritikával illette Péterffy Attilát, és azt mondta róla,

ő az egyetlen olyan megyei jogú városi polgármester, aki a választások óta nem kereste a kormánybiztost, hogy egyeztessenek.

A polgármester szerint azonban ő legalább két levelet is írt.

Most elértük Gyopáros Alpárt, és megkérdeztük tőle, mit szól ahhoz, hogy “beosztottnak” nevezte Péterffy Attila, akivel “jellemzően” nem szokott egyeztetni.

“Nem a polgármesterért, hanem a pécsiekért dolgoznak”

“A Modern városok program a 23 megyei jogú város kiemelt kormányzati fejlesztési programja, amely 4000 milliárd forintot is meghaladó támogatásban részesíti nagyvárosainkat.

A program az emberekről szól, a kormány nem a városvezetőket (legyen szó kormánypártiról, vagy ellenzékiről), hanem a helyben és a régióban élőket támogatja általa. Beszédes tény, hogy az országosan kifizetett támogatások mértéke meghaladja a 2200 milliárd forintot”

– közölte Gyopáros Alpár a Pécs Aktuállal.

A kormánybiztos megerősítette, hogy “a városok többségével folyamatos az egyeztetés, hiszen ez viszi előre a projekteket”.

– Kollégáim, vagy én szinte napi kapcsolatban vagyunk a városokkal. Aki él a segítséggel, tárgyal, lobbizik, dolgozik és megfelelő tárgyalópartnernek tekint minket, jól halad a fejlesztéseivel. Az ellenzéki vezetésű városok fejlődését éppúgy támogatjuk, mint a kormánypárti városokét. Pécsnek is örömmel segítünk kollégáimmal közösen, mert nem a polgármesterért, hanem a pécsiekért dolgozunk. Az egyeztetések a pécsiek érdekeit hivatottak szolgálni, ha elmaradnak, azzal az ott élők képviselete gyengül.

Pécs esetében tény, hogy azok a projektek, amelyeket nem az önkormányzat koordinál, kiválóan haladnak.

Az egyetemi fejlesztésre, a gyorsforgalmi út építésre, vagy éppen az új Ipari Park fejlesztésre 73 milliárd forint támogatás érkezett eddig a baranyai megyeszékhelyre” – közölte Gyopáros Alpár.

Máshol működik

A kormánybiztos azt mondta, “a 270 fejlesztési célból 130 már szinte teljesen megvalósult, és száz kilométerekkel nőtt a hazai gyorsforgalmi úthálózat is. Hatalmas építkezések, munkálatok vannak folyamatban szerte az országban, de sok projekt esetében már élvezhetőek is az adott fejlesztés nyújtotta előnyök. Talán a legszemléletesebb, hogy

Szegeden, Kaposváron, Veszprémben, Sopronban is átadtuk az új városi uszodákat, Miskolctapolcán vagy Szolnokon a megújult fürdőket, Szegeden, Kaposváron és Tatabányán az új multifunkcionális csarnokokat, Kaposváron a Csiky Gergely Színházat. Működik a röplabdaakadémia Békéscsabán, a szabadtéri színpad Nyíregyházán, és készen van az egykori II. számú Rendelőintézet épületének fejlesztése Dunaújvárosban. Elkészült a Nyíregyháza-Tokaj közötti vagy a Győr-Pannonhalma közötti kerékpárút, a kórházi parkolólemez Győrben, valamint a teljes Nagyerdő-program keretében strand, parkoló és sétányfejlesztés Debrecenben. Már jár a Tram Train Szeged és Hódmezővásárhely között, új buszok közlekednek Tatabányán, ahol oktatásfejlesztés is megvalósult, ahogy az innovációs és tudásközpont Zalaegerszegen, de sorolhatnám tovább a már kézzel fogható, elkészült projekteket

– összegezte Gyopáros Alpár.