Címlap Közélet Felmondási hu...

Felmondási hullám közeleg az egészségügyben?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint minden negyedik szakdolgozó fontolgatja a pályaelhagyást május 31., a felmondási tilalom feloldása után – hívta fel a figyelmet Soós Adrianna, a szervezet elnöke.

A felmondási hullámot erősítheti, hogy az egészségügyi alkalmazottak éltkora meglehetősen magas – mondta az érdekvédő. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke emlékeztetett, hogy a pandémia időszakában a nyugdíjba vonulás sok esetben akadályozott volt: a munkáltató nem mondott föl, a munkavállaló pedig nem mondhatott föl – írja az Infostart.

A másik ok, amiért várhatóan az érintettek egy része elhagyja majd a jelenlegi munkahelyét, hogy az elmúlt időszakban óriási volt a terhelés, bizonyos területeken kevés volt az ember, és a feltételek az átlagostól is nehezebbek voltak.

Más munkahelyeken kell dolgozni, sokan megbetegedtek a járványban, tehát nagyon-nagyon megviselt, elfáradtak a kollégák, a szakdolgozói kör különösen

– fogalmazott. Az is elégedetlenséget szül és késztet sokat a pálya elhagyására, hogy az anyagi helyzet még mindig nem tükrözi azokat az erőfeszítéseket, azt a nagy felelősséget, lelki és fizikai terhelést, azt a sok tudást, ami szükséges a munkához – sorolta a szakszervezeti elnök.

Nagyon riasztónak nevezte, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet legutóbbi felmérésében, amit elsősorban képzettebb munkavállalók körében végeztek, minden negyedik válaszadó úgy nyilatkozott, hogy erősen gondolkodik a szakma elhagyásán.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékű béremelés tudná maradásra bírni a szakdolgozókat, ápolókat, Soós Adrianna úgy fogalmazott, hogy differenciálni kell. Meglátása szerint

a diplomás egészségügyi szakdolgozók bérét 75-85, míg a középfokú végzettséggel rendelkezőkét 50 százalékkal kellene emelni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő létszám eléréshez a pótlékokról is gondoskodni kellene, a sürgősségi ellátásban volt egy jelentős műszakpótlék-emelés, ugyanakkor egy sok más területen nem volt, ami a szakdolgozói körön belül is feszültségeket gerjeszt.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt két évben mintegy 25 ezer fővel csökkent az egészségügyi és szociális ágazat foglalkoztatottjainak a száma, és a folyamat nem állt meg. A Független Egészségügyi Szakszervezet ezért elengedhetetlennek tartaná a sürgős bérintézkedést, továbbá a munkaterhelés csökkentését annak érdekében, hogy a még a rendszerben lévőket maradásra bírják, illetve hogy másokat visszacsábítsanak.