Címlap Közélet Letakarták a ...

Letakarták a „furcsán viselkedő” jelzőlámpát a Szigeti úton

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember legeleje óta jelezték a problémákat az autósok.

Nagyon furán viselkedő jelzőlámpákra hívták fel a figyelmet olvasóink a Szigeti út – Tüzér utca sarkán szeptember legelején, az ünnepélyes át(nem)adás után nem sokkal. Egyik olvasónk jelzése szerint egyszerre mutatott zöld, vagyis szabad haladás jelzést a Szigeti út nyugati jelzőlámpája (az egyenesen haladó sávban), és a Tüzér utca felőli déli jelzőlámpa, a balra, vagyis a Szigeti útra kanyarodó sávban. Emiatt majdnem baleset is lett, a két autó hajszálhíján tudta csak elkerülni egymást.

Csaknem két héttel később egy másik olvasónk videót is küldött ugyanerről a problémáról:


Lapunk mindkét esetben megkereste a BIOKOMot, és kértük a véleményüket, de egyáltalán nem reagáltak lapuknak.

Most olvasóink arról értesítették lapunkat, hogy bebugyolálták az egyik jelzőlámpát az érintett kereszteződésben:

Hogy most miért van letakarva a jelzőlámpa, azt megpróbáljuk megtudni a városüzemeltetési cégtől, hátha ezúttal képesek lesznek válaszolni is kérdéseinkre. Ha sikerrel járunk, arról beszámolunk.

Volt olyan olvasónk, aki szerint csak arról lehet szó, hogy az autósok rutinból közlekednek az érintett szakaszon, és nem veszik észre a belváros felé vezető Szigeti úton, hogy csak a jobbra kanyarodó sávban zöld a jelzés, míg az előre haladóban nem, így kvázi szabálytalanul és figyelmetlenségből hajtanak be a kereszteződésbe, miközben a Tüzér utca felől nagy ívben kanyarodnak balra más autósok. Más olvasóink továbbra is állítják: egyszerre váltott a lámpa zöldre.

Lapunk úgy tudja, számos "védelmi" intézkedéssel vannak ellátva a jelzőlámpák, elméletileg tehát nem fordulhatna elő egyszerre zöld jelzés ilyen kereszteződésben. Hogy elképzelhető-e azonban ennek ellenére például szoftverhiba, üzemzavar, vagy "bug" a rendszerben, ami ilyen hibát okoz időnként, azt nem tudjuk, válaszokat ugyanis nem kaptunk a Biokomtól egyelőre. 

Nincs kizárva az sem, hogy azért takarták le a középső jelzőlámpát, hogy ne zavarja meg az autósokat. Így most eléggé egyértelmű, hogy van a jobbra kanyarodást mutató zöld jelzés, és az egyenesen haladót mutató.