Címlap Közlekedés Kiderült, mié...

Kiderült, miért takarták le a Szigeti úti „furán viselkedő” jelzőlámpát

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember eleje óta érkeztek jelzések arról, hogy furán viselkedik az a jelzőlámpa, amely a Szigeti út – Tüzér utca keresztetőzédésben áll. Végül le is takarták az egyiket a napokban – írtuk meg.

A Biokom most reagált lapunk kérdésre, így pontosan tudni lehet, miért bugyolálták be a jelzőlámpát.

A cég szerint a jelzőlámpát telepítő társasággal együtt alaposan megvizsgálták a lámpával kapcsolatos panaszokat.

„A fázistervek elkészítése alapvetően egy hosszan tartó folyamat, amely véglegesítése előtt ellenőrzéseken megy keresztül a programterv. Az ellenőrzés része a jogszabályi megfelelésen túl az irányok forgalmi nagyságához való illeszkedés, azaz a kapacitásszámítás. Tehát éles üzembe csak olyan fázistervek kerülnek, amelyekben ‘keresztbenyitások’ nem valósulnak meg. Jelen esetben a bejelentéseket követően, a helyszínen vizuális ellenőrzések történtek – magyarázta a Biokom.

Közölték azt is, van „zöld együttégés-védelem” is. „Az ZFO, ZTA, ZRA áramkörök a tiltott zöld együttégéseket figyelik, erre a feladatra háromszintes védelem is készül. Ha tiltott zöld együttégést tapasztalnak, akkor sárga villogó vagy sötét üzemmódra kapcsolják a forgalomirányító lámpákat” – részletezték. „Az első szintű védelemnél a berendezésben ZFO a zöldre kapcsolt feszültségeket figyeli, és a kapcsoló áramkör féloldalas meghibásodását is érzékeli. A második szintű védelemnél a ZFO egységből a jelzések a ZTA egységbe kerülnek. A harmadik szint, a ZRA a különleges meghibásodásokat figyeli”.

Miért van letakarva az egyik lámpa?

A társaság azt írta lapunknak, hogy „a csomópont nyugati ágán, a jobbra kanyarodók számára nemcsak az út melletti oszlopon lettek elhelyezve a jelzőfejek, hanem a forgalmi sáv feletti befüggesztésen is. Utóbbi egy ismétlő jelző, amelyet a jogszabályi előírásoknak megfelelően telepítettek, számos helyen látunk ilyet a városban.

A vizsgálatok során azt tapasztaltuk, hogy az egyenesen haladók egy kis része nem a saját forgalmi sávja felett elhelyezett jelzőfej jelzése, hanem a szomszédos sáv feletti jelzés alapján haladt be a kereszteződésbe.

Tekintettel arra, hogy a jelzőlámpafázis bizonyos részében az egyenesen haladóknak piros jelzés van üzemben, ugyanekkor a jobbra kanyarodóknak pedig zöld, ezért a téves észlelésre való egyenesen való elindulás konfliktushoz vezethet, mivel ekkor a Tüzér utcából a balra kanyarodóknak is zöld jelzés van folyamatban – írták.

Hozzátették: „a jogszabályi háttér alapján jelen esetben az ismétlőjelző elhelyezése nem kötelező, ezért döntöttek a jelzőfejek ideiglenes letakarásáról, hogy még figyelmetlenség esetén se lehessen összekeverni a lámpák helyes jelzéseit”.

Arról, hogy meddig marad letakarva a lámpa, „a tapasztalatok összegzése után döntenek” majd.