Címlap Közélet Egy épülő tár...

Egy épülő társasház miatt perelte be a Kormányhivatalt egy pécsi jogász, nyert, de hiába

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Munkagépek dübörgésére riadtak a pécsi Nagymeszes dűlőben élők, óriási gödröt ástak éppen. Tudtak ugyan az építkezésről, de más a papír, és más a valóság, amikor egyik napról a másikra nő ki egy monstrum a szomszédban. Mélygarázzsal ellátott 11 lakásos társasházat épít ugyanis egy vállalkozó az utcában – a szomszédoktól pár méterre.

Az épülő társasház pár héttel ezelőtt

Prof. Dr. habil. Fábián Adrián, a PTE Jogi karának dékánja és egyetemi tanára pert indított, mivel ő az egyik közvetlen szomszéd, akit érint az építkezés. Nem a vállalkozót perelte be azonban, hanem a Baranya Vármegyei Kormányhivatal alá tartozó építésügyi hatóságot.

Március közepén jogerősen meg is nyerte a pert, a veszprémi törvényszék megsemmisítette az építési engedélyt. Mégsem történt semmi! Az építkezés folyt tovább, és most is folyik.

Fábián írásban érdeklődött a Kormányhivatalnál, hogy mégis ez hogyan történhet meg a jogerős ítélet ellenére. A Kormányhivatalból azt a tájékoztatást kapta, hogy mivel még nem kapták meg írásban az ítéletet, nem tehetnek semmit. Ezt a jogász kifogásolta, szerinte ez helytelen döntés, és a felettes szervhez, az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz fordult panasszal. Ott neki adtak igazat, és utasították a Kormányhivatalt, hogy soron kívül tájékoztassák a tárcát az ügyről.

A Pécs Aktuál a következő kérdéseket juttatta el a Kormányhivatalnak:

  • 1/ Hányadszorra adták ki az építési engedélyt az érintett építtetőnek? (Volt-e olyan, hogy az építtető, beruházó visszavonta a korábbi engedélyeket, vagy ezek kérelmét)? Ha igen, ez mennyire megszokott, és milyen okok állhatnak emögött általában?
  • 2/ Önök mindent szabályosnak találtak, azért kezdődhetett meg az építkezés?
  • 3/ A közigazgatási perben született ítélet ellenére miért folyhat még mindig az építkezés? (A szaktárca szerint az Önök jogi érvelése nem áll meg. A panaszos alaposan, fotókkal dokumentálta az elmúlt hetek építési folyamatait.)
  • 4/ Leállították-e mostanra az építkezést? Ha nem, miért nem?
  • 5/ A Kormányhivatalon belül folytatnak-e vizsgálatot az esettel kapcsolatban, különös tekintettel a perben hozott ítéletre, illetve a szaktárca április elején keltezett, Önöknek címzett kérései alapján?
  • 6/ Kizárható bárminemű személyes érintettség, összefonódás az építtető és a Hivatal között?
  • 7/ Van-e az ügynek bármilyen, akár jogi konklúziója Önök szerint, és ha igen, akkor mi az?
  • 8/ Általánosságban milyen jogi lehetőségeik vannak, illetve mit javasolnak azoknak a pécsi lakóknak, ingatlan tulajdonosoknak, akik egyszer csak azt veszik észre, hogy a közvetlen szomszédságukban – sokszor a környező épületektől eltérő, azokat nagyságrendekkel meghaladó nagyságú) társasházak kezdenek épülni? Korábban Nagypostavölgyben jártak így a kertes házak tulajdonosai, amikor is egyik napról a másikra egy 70 lakásos társasház nőtt ki a kis kertes, családi házas övezetben, nem sokkal egy frissen nyitott autómosó mellett, amelyen szintén építési engedélyt kapott).

Számos kérdésünk ellenre mindössze ezt a választ Kaptuk:

„Az ügy kapcsán írásba foglalt bírósági ítélet a mai napig nem érkezett meg a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz, így az abban foglaltak végrehajtását, illetve az azzal kapcsolatos további intézkedéseket, jogi lépéseket a hatóság nem is kezdhette meg. Hogy egy adott területen milyen ingatlanok épülhetnek és az építtetőknek milyen feltételeket kell teljesíteniük, azt a település önkormányzata által elfogadott, a település főépítészének közreműködésével megalkotott Helyi Építési Szabályzat határozza meg. A kormányhivatal építésügyi hatósága az építési engedély kiadásánál azt vizsgálja, hogy a tervezett építkezés megfelel-e a Helyi Építés Szabályzat előírásainak, illetve az egyéb jogszabályi feltételeknek.”

A Pécs Aktuál elérte a vállalkozót is. Ő azt mondta, ügyvédjétől kapott tájékoztatás szerint azért nem állt le az építkezéssel, mert nem kapta meg írásban az ítéletet. Közölte azonban, hogy „technikai” jellegű a bíróság döntése, ami mindössze pár napra tudja majd megállítani az építkezést, de azt folytatni fogja. Sőt: pert helyezett kilátásba azért, amiért időszakosan le kell állni a munkákkal, ezzel ugyanis szerinte kára keletkezik.

A vállalkozó hangsúlyozta, nem érti a panaszokat, ugyanis az utcában most is hasonló méretű társasházak vannak, ez az épület pedig álláspontja szerint méretében és jellegében sem lóg ki a többi közül.

A Veszprémi Törvényszék ítéletében új eljárásra is kötelezte a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt, így további fejlemények várhatók az ügyben.