Címlap Közélet Nagy a baj? C...

Nagy a baj? Csaknem 70 százalékkal csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt – derült ki a kormányzat nyilvánosságra hozott adataiból.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szél Bernadett független parlamenti képviselő adatigénylésére árulta el, hogyan alakult az iskolai munkaerő-helyzet az elmúlt időszakban – számolt be az RTL Klub riportja.

A kiadott statisztika szerint 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát, 2020-ra azonban ez a szám kétezerre csökkent.

Az RTL Híradója szerint a tanárok évek óta követelik, hogy a bérek alapja a mindenkori minimálbér legyen, a kormány azonban ezt nem hajlandó megadni. Most ugyan kaptak egy 10 százalékos emelést, de az nem a fizetésre vonatkozik, hanem a bérpótlékra.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végén azt mondta: megérti, ha a tanárok elégedetlenek a helyzetükkel, csakhogy szerinte a gazdaság jelenleg nem ad lehetőséget nagyobb emelésre.

A független országgyűlési képviselő szerint drasztikus béremelés nélkül még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a 145 ezer forintos kezdőbér finoman szólva sem vonzó perspektíva.