Címlap Közélet Nem meglepő, ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyelvészek egy csoportja a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének közreműködésével már 2010 óta minden évben kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavát. Idén az ársapka szóra esett a választásuk.

Az év szava: ársapka

Balogh F. András egyetemi docens szerint az új szókép jellemzi talán a legtalálóbban a 2022-es évet, „mert benne van a háború és az infláció is mint ok. Magyarországon az üzemanyagok esetében nagy népszerűségre tett szert az ársapka, ezért erre a termékre saját változat keletkezett, az „olajsapka”. De nem csak Magyarország próbálkozott ezzel a piacgazdaságnak ellentmondó módszerrel, sokan mások is megtették.” A németek például fedőt tettek az árakra (Preisdeckel), a románok mennyezetet, a magyar nyelvben is ismert plafont húztak az árak fölé (plafonarea preturilor), Izraelben hatóságilag felügyelt árat vezettek be (שבפיקוח). Szlovákiában a „cenový stop” terjedt el, míg máshol nyugodtan szállhattak az árak, nem volt „prezzo massimo”, ahogy azt az olaszok szokványos kifejezése tartja.

Az év antiszava: hangemberkedés

Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem. A billentyűzet-Toldik mindig mindenre tudják a választ, és a cselekedet helyett mindig megmondják, hogy kinek mit kellene tennie… Fogjuk meg és vigyétek, majd én megmondom, hogyan!

– jellemezte a szót Minya Károly nyelvész.

A szakember szerint óriási a cselekvés és a szavak közti különbség. „A lájkmesterek vátesznek és lángoszlopnak képzelik magukat, miközben osztják az észt. A hangemberkedés kiemelkedő színtere az internetes fórum, ahol nem kell a szemébe nézni annak, akihez szólunk. Elegendő a verbális kielégülés, a valódi küzdelemhez már nincs bátorság. Mindezt természetesen lehet szóban is végezni, a fodrásznál vagy a kocsmapultot támasztva, a lényeg, hogy lehet rágni a gumicsontot. A hangemberek azok, akiknek mindenről van határozott véleményük, kérésre vagy anélkül megmondják a nagy igazságokat és bölcsességeket, többnyire tét és illetékesség nélkül. Széchenyi szájhazafiknak nevezte őket.”

A döntnökök a flexel igét választották az év ifjúsági szavának, míg az árnyvonat összetétel mellett voksoltak, amikor az év költői kifejezéséről kellett határozni.

(Fotó: Pinterest)