Címlap Közélet Rezsicsökkent...

Rezsicsökkentés Pécsett: nem mentek el az egyeztetésre a baloldali politikusok, ahol a pécsiek megsegítéséről tárgyaltak volna

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Múlt hét csütörtökön hívta meg Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője azokat a döntéshozókat, akik szavazhatnának a rászoruló családokat érintő rezsicsökkentésről. A pécsiek által megszavazott baloldali képviselők azonban munkaidőben, hétfő délelőtt sem mutattak érdeklődést a családokat megsegítő javaslat megtárgyalására. Sőt, válaszra sem méltatták a kezdeményező Csizmadia Pétert – hangzott el a sajtótájékoztatón. Egyetlen független képviselő jelent meg az egyeztetésen Bognár Szilvia személyében.

Csizmadia: Politikai konszenzusban bíztam

Mint arról beszámoltunk: a Fidesz pécsi frakcióvezetője egyeztetésre hívta a pécsi politikai pártok frakcióvezetőit, valamint a frakcióval nem rendelkező képviselőket, hogy a fűtési szezon közeledtével hogyan tudnának körülbelül 1000 rászoruló családon és megannyi cégen segíteni a városban.

“Védőhálót kell kapniuk a pécsieknek, nem a politikai holdudvart kell felszínen tartani”

– Már lehet látni, hogy a megemelkedett rezsiszámlák mekkora terhet rónak a családokra. Ez egy olyan helyzet, ahol érezniük kell a pécsieknek, hogy védőhálót kapnak – hangsúlyozta Bognár Szilvia, aki hozzátette: nem a politikai holdudvart kell felszínen tartani, hanem a rászorultakat kell védeni.

FEKETE PONT A POLITIKUSOKNAK

– Egy több tízmilliárd forintos költségvetésű településen ez a százmilliós tétel, ami egy maximált összegnek mondható, ha 1000 háztartást veszünk érintettnek, nem elviselhetetlen teher – mondta Pécs korábbi alpolgármestere.

– Azok a képviselőtársaim, akik egyszerre három helyen is helyt állnak a munkában, elnézem, hogy nem jelentek itt meg. De hétfő délelőtt van és vannak olyan képviselők, akiknek csak ez a dolga és vissza sem jeleztek arról, hogy nem tudnak itt lenni. Nekik fekete pontot adok – mondta Bognár Szilvia.

Bognár Szilvia szerint nem a politika holdudvart kell a felszínen tartani, a családoknak kell a védőháló

Baloldali koalícióban ülő képviselők és frakciók nem jelentek meg és nem is jeleztek

– Egész biztosan más feladatokat végeznek a pécsiek érdekében. Jövő kedden, amikor közgyűlés lesz, meghallgathatjuk az ő véleményüket is – mondta Csizmadia Péter.

Nincs gazdasági akadálya Pécsett a családokat érintő rezsicsökkentésnek

– Nem jelenthet olyan mértékű terhet, amit az önkormányzat nem bírna el. Más városokhoz hasonlóan Pécs is adoptálhatja ezt. Itt csak az a kérdés, hogy megvan-e a politikai akarat – hangsúlyozta Csizmadia Péter, aki hozzátette: pár hete magas fizetésért vezetőt neveztek ki egy városi cégnél, ami éves szinten 100 millió forint kiadást jelenthet. Pont ennyi lenne megsegíteni a rászoruló családokat – mondta Csizmadia Péter

Nem lehet köztünk vita ebben a témában, valamennyi városban bejelentették már az intézkedéseket

– Csak egyetlen képviselő jelent meg az egyeztetésen. Bognár Szilviával átbeszéltük a javaslatot és építő kritikával a közös gondolkodás jegyében tudunk talán továbbhaladni – mondta Csizmadia Péter.

A JAVASLAT EGYÉBKÉNT EZ VOLT:

1. A RÁSZORULÓ CSALÁDOKAT, akik átlag felett fogyasztanak gázt, 15 ezer forinttal, a villany után 5 ezer forinttal támogatnák havonta, míg a tűzifát használóknak egyszeri, 75 ezer forintos támogatást nyújtanának.

  • Egyedül élők
  • Gyermeket, gyermekeket egyedül nevelőkre
  • Nagycsaládosok esetén 4 gyermeket vagy annál többet nevelők
  • Amely család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 115.000 forintot.

2. A VÁLLALKOZÓKAT BÉRLETIDÍJ-kedvezménnyel segítenék, azaz ők – amennyiben az önkormányzattól bérelnek – a fűtési szezonban 50%-kal olcsóbban kaphatnák meg az üzlet-, illetve az irodahelyiséget Pécsett.

  • Egyéni, mikro- és kisvállalkozóknak is járna bérletidíj-kedvezmény.

Azok a szereplők kapnának segítséget, akik már a pandémia ideje alatt is szenvedtek. Fontos cél, hogy megőrizzék a munkahelyeket is. A kedvezmény ideje alatt üzemelniük kell és a foglalkoztatotti létszámot meg kell őrizniük. A támogatás mértéke ebben az esetben elérheti a több százezer forintot is.

Egyedül Topán László írt vissza, hogy egyéb elfoglaltság miatt nem tud jelen lenni az egyeztetésen