Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most már nem fogja elfújni a szél az adventi gyertyákat, miután a Biokom egy új megoldással rukkolt elő. A viaszhengerekbe olajjal töltött, vastag kanócos mécsek kerültek. Az előző években számtalanszor szenvedtek látványosan a meggyújtásuknál, a szél általában elfújta a lángot, de mostantól egész este loboghatnak!

 

185 éve állítottálk az első adventi koszorút egy hamburgi gyerekotthonban. Johann H. Wichern lutheránus lelkész az általa megalapított  gyermekotthonban naponta istentiszteletet tartott az ott lakó kisgyermekeknek. 1838-ban a ház egyik termébe hatalmas csillárt készíttetett fából, és minden mise alkalmával egy-egy gyertyát tűzött rá. Más otthonok is átvették a szokást, s évről évre egyre szebb csillárkoszorúk születtek. 1860-ban Berlin-Tegelben született meg a gondolat, hogy fonott fenyőkoszorúval helyettesítsék a fakarikát, és a 24 gyertya helyett csak négyet tettek rá, amelyek a négy adventi vasárnapot jelképezték. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg.