Címlap Kultúra Elindult az ó...

Elindult az óriáskerék, amitől sokkal több turistát vár a pécsi városvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán, azaz október 21-én délután elindult a pécsi óriáskerék! Nem hagyhattuk ki, természetesen mi is mentünk egy kört, amit élőben közvetítettünk a Pécs Aktuál olvasóinak, nézőinek.

Pécs új városvezetése még nyáron kezdett turistacsalogató projektbe, elindították #Pécs NYITVA kampányt. Télre pedig bővült is a látnivalók sora, október 21-től egy mintegy 50 méter magas óriáskerék fogadja a Pécsre érkezőket. A kék-fehér világítású kerékről májusig lehet majd bámészkodni.

A Pécs Aktuál nézőinek élőben válaszolt a szerkezet egyik tulajdonosa, Horváth Mihályné, aki elmondta, hogy a kereket a párja álmodta meg, szlovák mérnök tervezte. Ez volt az első “hazai” gyártású kerék. Egy ajkai cég dolgozott rajta 8-10 hónapot, és 2018-ban készült el. Nyáron Siófokon állt, de volt már Győrben is.

Az óriáskerék megnyitóeseményén Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az óriáskerék már most hihetetlen népszerűségnek örvend.

– Az üzemeltetők havi bérleti díjat fizetnek, illetve minden felmerülő költséget ők állnak. Továbbá felajánlottak háromezer jegyet a pécsieknek, ebből ezer a fogyatékkal élők valamint a rászoruló gyerekekhez kerül – tájékoztatott az alpolgármester.

Más városokban 30-40 ezer ember van egy szezonban a keréken, ha ezt azzal vetjük össze, hogy mennyi turista van egy évbenPécsett, akkor azt látjuk, hogy jelentős növekedést érhetünk el.

Ruzsa Csaba hozzátette, hogy a Zsolnay Negyed és a belváros közti forgalomnövekedést tavasszal újabb fejlesztésekkel is szeretnék erősíteni.

A helyszínnel kapcsolatban Ruzsa Csaba kiemelte, hogy az üzemeltetőkkel hét helyszínt vizsgáltak meg. A szemle során több szempontot is figyelembe vettek; többek között tekintettel voltak a föld alatti járatokra, és a statikai szempontokra is.


Korábban írtuk: alig látszanak majd Pécs nevezetességei az óriáskerékről

Sajnos, azonban se a Zsolnay Kulturális Negyedet, se a Székesegyházat, se a Dzsámit nem lehet igazán jól látni; se a belvárost. Amit viszont igen: “Corsó-gödör” a Búza téren, klassz és forgalmas kereszteződés; “senki földje” délre és a Hőerőmű, illetve a Zsolnay kéményei. Este azért reméljük, szép látvány lesz a fények miatt, de igazság szerint a Lánc utcai rendelőnél találhattak volna jobb helyszínt is a keréknek.

Kiemelt kép: Kiefer Béla