Címlap Kultúra Klasszikusokk...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Voltak olyan időszakok a zenében, amikor rövid időn belül egy városban korszakos zeneszerzők, előadók és örökzöld dallamok születtek. Ilyen volt háromszáz évvel ezelőtt Bécs városa, ahol Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert élt és alkotott. Ebből az időszakból hallható három meghatározó mű június 28-án este a Danubia Zenekar előadásában a Püspökvári Zenés Esték nyitóelőadásán.

Kevesebb mint 40 év választja el egymástól Mozart Jupiter szimfóniájának (1788) és Schubert VIII. (Befejezetlen) szimfóniájának (1822) megszületését, és a két dátum között félúton írta meg Beethoven a Fideliót (1805), ráadásul a klasszikus zene mindhárom óriása Bécshez köthető. Ez a négy évtized egyben a romantika megszületésének időszaka is, ahol a fény és árnyék váltakozása újból alapmotívum lett. A Danubia Zenekar nyáresti koncertje a zeneirodalom nagy klasszikusain keresztül mutatja be ezt a különleges időszakot és azt a végtelen utat, amit a zene, és rajta keresztül a hallgatóság, a sötéttől a fényig, a mélyből a magasba képes megtenni.

Az esemény méltó helyszíne a Püspöki Palota kertje, ahol a Dóm téri műemlékegyüttes és a naplemente hangulata is hozzájárul a mélyből a magasba vezető zenei utazáshoz. A koncert moderátora és karmestere Hámori Máté.

Műsor
Beethoven: Fidelio – nyitány
Schubert: VIII. h-moll (Befejezetlen) szimfónia, D 759
Mozart: C-dúr szimfónia (Jupiter), K 551